субота, 30 червня 2012 р.

Vente de garage

Гаражні розпродажі (Vente de garage (фр.), Garage sale (англ.)), це якийсь наркотик. Навтіь коли тобі нічого не потрібно купити, ти все рівно підходиш і дивишся, бо іноді натрапиш на такі речі, які неможливо не купити. А для новоприбулих такі розпродажі можуть зекономити значну кількість грошей.

Канадські сім"ї роками накопичують матеріальні блага. Хоча слово "роками" не дуже і підходить. Речі тут є більш доступними, тому їх часто позбуваються, звільняючи місце для нових. Особливо під час переїздів, ремонтів, або просто оновлення інтер"єру чи гардеробу. Все це добро зберігається в основному в підвалах, гаражах, звідки і походить назва цього явища. То ж приходить час, і нажите непосильним трудом розпродають за символічну ціну, іноді навіть просто залишають на вулиці - якщо тобі це потрібно, забирай. Так ми натрапили на наш комп"ютерний стіл, який просто собі стояв біля дороги. Вартість такого стола більше 100 доларів:





Інформацію про місця розпродаж можна знайти в трьох місцях: інтернет (наприклад, сайт kijiji.ca), місцеві газети - для Лонгея це може бути Le Courrier du Sud, в розділі оголошень рубрика так і називається Ventes de garage, Marché aux puces:





І просто дивитись за оголошеннями на вулиці, там зазвичай пишуть адресу, дату і години проведення розпродажів:








Іноді збирається декілька сімей разом і організовують великий розпродаж. А іноді розпродаж влаштовують якісь благодійні організації.














Ціни від 0.50 $ до 1-2 $ за дрібні речі і книжки, 5$ - 50$ за побутову техніку, меблі, одяг. Але за хороші речі можуть просити і більше. Наприклад,  i-PAD я бачив за 300 $.

На таких "шопінгах" ми вже дещо собі знайшли:
 - мікрохвилівка

 - 3 в 1 фірми Epson. Навіть з заповненими картриджами (cartouche). В інтернеті бачив таку модель за 120 доларів.

 - настільна лампа. Підставка з мармуру, стійка дерев"яна. Тепер це наша гордість.


 - ну і ще французький словник Le Petit Larousse на 1784 сторінки.


Тепер вже скаржитись на поганий словниковий запас я аж ніяк не зможу.

Але ATTENTION!!! до меблів, які ви бачите на вулиці - в них можуть бути клопи. В такому разі, через деякий час прийдеться з дому все викинути. Якщо будинок на ваш погляд неблагонадійний - краще нічого не брати. І в будь-якому разі, всі речі ми протираємо рідиною для дезинфекції та очищення (nettoyant-désinfectant). Наприклад, найдоступніший можна придбати в мережах супермаркетів Dollarama - це Pine-Sol.


2 коментарі:

  1. І у мене був такий стіл на фоні білої стіни... 10 років тому, також в Монреалі. Щоправда монітор важив пів слона і був дорожчим за лаптоп :) Приємний сайт, підписуюся по RSS.

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую! Білі стіни - як білий листок паперу, знак початку )) Поступово будуть заповнюватись речами, які все більше прив"язуватимуть нас до нового місця.
    До речі, на вашому сайті ukietalks.com я зареєструвався ще більше 2-ох років назад, тоді він трохи по іншому виглядав. Це було моїм першим джерелом про життя українців в Канаді.

    ВідповістиВидалити