Шукати в цьому блозі

суботу, 30 червня 2012 р.

Vente de garage

Гаражні розпродажі (Vente de garage (фр.), Garage sale (англ.)), це якийсь наркотик. Навтіь коли тобі нічого не потрібно купити, ти все рівно підходиш і дивишся, бо іноді натрапиш на такі речі, які неможливо не купити. А для новоприбулих такі розпродажі можуть зекономити значну кількість грошей.

Канадські сім"ї роками накопичують матеріальні блага. Хоча слово "роками" не дуже і підходить. Речі тут є більш доступними, тому їх часто позбуваються, звільняючи місце для нових. Особливо під час переїздів, ремонтів, або просто оновлення інтер"єру чи гардеробу. Все це добро зберігається в основному в підвалах, гаражах, звідки і походить назва цього явища. То ж приходить час, і нажите непосильним трудом розпродають за символічну ціну, іноді навіть просто залишають на вулиці - якщо тобі це потрібно, забирай. Так ми натрапили на наш комп"ютерний стіл, який просто собі стояв біля дороги. Вартість такого стола більше 100 доларів:





Інформацію про місця розпродаж можна знайти в трьох місцях: інтернет (наприклад, сайт kijiji.ca), місцеві газети - для Лонгея це може бути Le Courrier du Sud, в розділі оголошень рубрика так і називається Ventes de garage, Marché aux puces:





І просто дивитись за оголошеннями на вулиці, там зазвичай пишуть адресу, дату і години проведення розпродажів:








Іноді збирається декілька сімей разом і організовують великий розпродаж. А іноді розпродаж влаштовують якісь благодійні організації.














Ціни від 0.50 $ до 1-2 $ за дрібні речі і книжки, 5$ - 50$ за побутову техніку, меблі, одяг. Але за хороші речі можуть просити і більше. Наприклад,  i-PAD я бачив за 300 $.

На таких "шопінгах" ми вже дещо собі знайшли:
 - мікрохвилівка

 - 3 в 1 фірми Epson. Навіть з заповненими картриджами (cartouche). В інтернеті бачив таку модель за 120 доларів.

 - настільна лампа. Підставка з мармуру, стійка дерев"яна. Тепер це наша гордість.


 - ну і ще французький словник Le Petit Larousse на 1784 сторінки.


Тепер вже скаржитись на поганий словниковий запас я аж ніяк не зможу.

Але ATTENTION!!! до меблів, які ви бачите на вулиці - в них можуть бути клопи. В такому разі, через деякий час прийдеться з дому все викинути. Якщо будинок на ваш погляд неблагонадійний - краще нічого не брати. І в будь-якому разі, всі речі ми протираємо рідиною для дезинфекції та очищення (nettoyant-désinfectant). Наприклад, найдоступніший можна придбати в мережах супермаркетів Dollarama - це Pine-Sol.


2 коментарі:

  1. І у мене був такий стіл на фоні білої стіни... 10 років тому, також в Монреалі. Щоправда монітор важив пів слона і був дорожчим за лаптоп :) Приємний сайт, підписуюся по RSS.

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую! Білі стіни - як білий листок паперу, знак початку )) Поступово будуть заповнюватись речами, які все більше прив"язуватимуть нас до нового місця.
    До речі, на вашому сайті ukietalks.com я зареєструвався ще більше 2-ох років назад, тоді він трохи по іншому виглядав. Це було моїм першим джерелом про життя українців в Канаді.

    ВідповістиВидалити