Шукати в цьому блозі

середу, 13 червня 2012 р.

А королева постаріла...

Недавно королева Єлизавета ІІ (Elizabeth II) відсв"яткувала свій діамантовий ювілей правління - 60 років на троні. А проголосили її королевою 6 лютого далекого 1952 року. Рік потому, 2 червня 1953 року, було проведено урочисту подію коронації. Тоді 27 річна Єлизавета Олександра Марія Віндзор (Elizabeth Alexandra Mary Windsor) виглядала так:




Зараз їй уже 86 років і вона впевнено продовжує бути королевою  Об"єднаного Королівства (Royaume-Uni), а заразом і Канади (Canada), Австралії (Australie), Нової Зеландії (Nouvelle-Zélande), Ямайки (Jamaïque),  Барбадосу (Barbade), Багам (Bahamas),  Гренади (Grenade), Папуа -Нової Гвінеї (Papouasie-Nouvelle-Guinée), Соломонових островів (Îles Salomon),  Тувалу (Tuvalu), Сент-Люсії (Sainte-Lucie), Сент-Вінсенту і Гренадин (Saint-Vincent-et-les-Grenadines),  Антигуа і Барбуди (Antigua-et-Barbuda), Белізу (Belize) та  Сент-Кіттс і Невісу (Saint-Christophe-et-Niévès).



Канадці зміни у зовнішності Її Величності ревно відслідковують і викарбовують на одноцентових монетах, на яких залежно від року випуску, обличчя королеви змінюється.

- Королева юна:


- Королева зріла:


- Королева дуже зріла:


Ще на одноцентових монетах можна відслідкувати міцну дружбу Канади і США. Справа в тому, що в повсякденному вжитку використовуються як власні монетки, кленовоканадські, так і американські (як вони говорять, пееееенні). За день вони вам обовязково попадуться, хоча б раз. Монети дуже схожі, навіть в різних автоматах можна розплачуватись американськими одноцентовиками. І в автобусах також. І не відбивайтесь, якщо в магазині вам його "підсунуть" (номінально він зараз трохи дешевший - курс 0.97) - ви ним так само зможете розрахуватись.



На відміну від королеви, обличчя Авраама Лінкольна на монетці незмінне вже більше ста років. Все таки чоловіки більш постійні, особливо мертві.

Щоб ще більше зміцнити свою валюту, хоча б у фізичному сенсі, канадці почали випускати нові банкноти номіналом 50 та 100 доларів, а в листопаді 2012 року випустять і нові 20-ки, які становлять половину маси всього обігу готівки в Канаді. А згодом, до кінця 2013 року випустять нові банкноти номіналом 5 і 10 доларів. А міцними вони будуть тому, що зроблені з пластику - спеціального полімеру. На дотик вони дуже тонкі і відчувається, що це не папір. Дизайнери навіть залишили  зовсім прозору смужку та прозорий кленовий листок. Як говорить Національний Банк Канади (La Banque du Canada) нові куп"юри будуть більш захищеними, більш довговічними, новаторськими в плані дизайну та більш дружніми до навколишнього середовища.




І ще, в Квебеку прийнято називати долари і центи не доларами і центами, а une piastre - для доларів (що звучить як piasse, або pièce чи pyasse),  та un sou - для центів (що так і звучить). Будьте готові відреагувати, коли в супермаркеті вас запитають "Vous-avez vingt cinq sous?", або "Ça fait deux pyass et quatre-vingt-dix-sept sous". Взагалі, "долар" і "цент" ви будете рідко чути. Тільки по телевізору.

2 коментарі:

  1. Про монети дуже цiкаво було дiзнатись! А якiсь iншi грошi окрiм пеннi вживаються однаково у обiгу?
    Я ще дивився передачу по телевiзору про цi новi канадськi грошi, казали що це першi в свiтi пластиковi банкноти, i взагалi вони супер-пупер iнновацiйнi! Як на мене дiйсно виглядають красиво, особливо сподобався криголам!

    ВідповістиВидалити
  2. Дописав останній абзац. Там теж цікаво буде ))

    ВідповістиВидалити