Шукати в цьому блозі

суботу, 10 січня 2015 р.

Паспорт для вашої канадської дитини

     Навіть якщо ви ще не громадянин Канади, але у вас тут народилася дитина, то вона отримає громадянство цієї країни. Внутрішнього паспорту в Канаді не існує, підтвердженням канадськості для дитини буде свідоцтво про народження. А підтвердженням того, що ви її батьки, будуть ваші імена вписані в це свідоцтво. Останнє є питанням вибору, оскільки можна замовити версію свідоцтва, в якому не буде імен батьків, а тільки вашої дитини, і коштувати такий папірець буде дешевше. Але краще зробити повну версію свідоцтва, щоб в майбутньому не виникало якихось проблем.

     Наступне, що буде мати ваша дитина, а вам до цього ще далеко - це канадський закордонний паспорт.


     Для уточнення, коли в Канаді говорять слово "паспорт", то мається на увазі саме закордонний паспорт, оскільки внутрішнього паспорта, який посвідчує вашу особу перед міліцією-поліцією-жеком-секретарем-сільради тут немає. Тому надалі в цій статті говоримо "паспорт", а на увазі маємо "закордонний паспорт".

     Всю необхідну інформацію можна отримати на урядовому сайті Passeport Canada. В теорії все просто - потрібно тільки заповнити формуляр та відправити його поштою, або занести особисто. На практиці може бути трохи складніше. 

     Заяву може подати один з батьків. Основні етапи (Passeport Canada):

Етап 1:
      Заповнити Заяву на отримання паспорту для дитини (номер формуляру PPTC 156) (Demande de passeport générale pour enfant, PPTC 156). Завпонити можна на комп'ютері, але потім потрібно роздрукувати і підпистаи всі сторінки. Також внести дані для оплати процедури.


Етап 2:
     Зібрати всі необхідні папери:
  • оригінал доказу громадянства для дитини;
  • доказ батьківства (або інше, згідно ситуації, наприклад, доказ опікунства);
  • дві фотокартки дитини;
  • оплата послуг;
  • раніше видані дійсні канадські проїзні документи на ім'я дитини;
  • документи, необхідні у випадку втрати паспорта;
  • інші документи, залежно від ситуації (в стандартній ситуації нічого більше не потрібно).

Етап 3:
     Пересвідчитись, що ваш відповідач, le répondant, (про якого згодом) підписав формуляр та одну з фотокарток.

Етап 4:
     Надати вашу заяву:
  • особисто ;
  • поштою.
     А тепер до практики. Перше, з чого починається ця справа - заповнити анкету  Demande de passeport générale pour enfant, PPTC 156 . На сайті Passport Canada є чотири варіанти анкет: 
- для канадця, що проживає в Канаді (Canadien au Canada);
- для канадця, що проживає в США (Canadien aux États-Unis);
- для канадця, що проживає за кордоном (Canadien à l'étranger);
- для іноземця, що проживає в Канаді (Non-Canadien au Canada).

Нам потрібні анкети для випадку Canadien au Canada - хоч ви ще можете бути і не громадянином, але ви подаєте заяву на дитину, яка вже є громадянином. Потім є ще три варіанти:
- Demande de renouvellement pour adulte;
- Demande générale pour adulte (16 ans et plus);
- Demande pour enfant (moins de 16 ans).

     Ми обираємо останній - Заява для дитини молодшої 16 років. Формуляр складається всього з двох сторінок, ще на шістьох розміщені пояснення. Перша секція - дані про дитину (Renseignements personnels sur l'enfant). Друга - про батька, який виступає заявником (Renseignements sur le requérant). Третя - дані про попередні документи для подорожей для дитини, якщо такі були (Document de voyage canadien antérieur). Четверта - доказ громадянства для дитини (Preuve de citoyenneté canadienne) - це буде Свідоцтво про народження (Certificat de naissance au Canada), потрібно вписати його номер та дату видачі. П'ята - свідчення заявника (Déclaration du requérant) в тому, що вся подана інформація є достовірною. Ну і шоста секція, найцікавіша - Свідчення поручника (Déclaration du répondant). Сьома секція не є обов'язковою - Контакти особи на випадок екстренної ситуації (Coordonnées de la personne-ressource en cas d'urgence).

     Цей самий поручник і є головною проблемою. В поясненнях пише, що поручник повинен знати заявника і його дитину, а також:
  •  бути старшим 18 років;
  • мати канадське громадянство;
  • мати канадський (закордонний) паспорт, дійсний протягом 5-ти, або 10-ти років, чи термін дійсності якого вийшов не більше одного року на момент подачі заяви;
  • мати більше 16 років на момент коли він отримав свій останній паспорт, зазначений в секції 6;
  • знати вас особисто щонайменше 2 роки (це може бути член вашої родини, якщо він відповідає всім іншим вимогам. Також необов'язково, щоб ці два роки він вас знав саме в Канаді);
  • мати можливість підтвердити правдивість даних, які вписані заявником в формулярі;
  • уряд може його перевірити;
  • не обовязково, щоб він проживав в одній країні із заявником.
     Поручник повинен внести свої дані в секцію 6, та на звороті однієї із фотографій дитини написати "J'atteste l'authenticité de cette photo de (nom de l'enfant) " та поставити свій підпис.

     Якщо у вас є такий знайомий, це добре. Якщо ж ні, то тоді потрібно залишити шосту секцію пустою і заповнити додатковий формуляр - PPTC 132, Déclaration faute de répondant. Нажаль, його чомусь не можна завантажити із сайту Passport Canada, потрібно особисто прийти в їхнє бюро і попросити його. В Монреалі є тільки три їхніх офіси, в центрі Монреаля він знаходиться за адресою Complexe Guy-Favreau 200, boulevard René-Lévesque O, bureau 103, Tour Ouest, Montréal.



     Або ви можете завантажити той формуляр тут.Якщо посилання не працює, пишіть.

     Але з тим формуляром також не все так просто. Потрібно, наприклад, вказати всі адреси проживання та місця роботи за останні 5 років (дай Бог пам'яті...). Також треба вказати причину, чому ви не змогли знайти поручника. (Га?) Потім потрібно вказати дані двох осіб, які вас знають особисто не менше 2 років (це не повинні бути ті самі особи, що вказані в формулярі Demande de passeport générale pour enfant, PPTC 156). Бажано, щоб вони проживали в Канаді, бо їм будуть дзвонити і перевіряти, чи ви справді знайомі. Якщо ж це буде хтось з України, то процес перевірки може затягнутись.  І нарешті заключна фаза - засвідчення ваших даних.  Суть в тому, що ви ці всі дані подаєте типу як під присягою (sous serment), або заявляєте про них офіційно (affirmation (déclaration) solennelle). Тож потрібно знайти особу, яка уповноважена приймати присягу, або офіційні заяви (personne qui, selon la loi, est autorisée à faire prêter serment ou à recevoir une déclaration solennelle). Це може бути або так званий commissaire à l’assermentation (комісар з присяги), або інші уповноважені особи, повний перелік яких можна знайти в статтях  219 та 220 закону Loi sur les tribunaux judiciaires. (це може бути мер, мировий суддя, нотаріус, адвокат ...).

     Найбільш доступним напевно є commissaire à l’assermentation. Їх призначає міністр юстиції, який визначає, що максимальна плата за їх послуги - 5 $:

Pour une procédure ou un document destiné au Québec, un commissaire à l’assermentation peut :
  • faire prêter le serment au Québec (et à l’extérieur du Québec, s’il y est autorisé);
  • demander un montant maximum de 5 $ en honoraires pour chaque serment.

     Знайти такого офіцера просто - для цього на сайті Міністесртва Юстиції є пошуковий сервіс. Той, в якого ми засвідчували, жив в кількох метрах від нашого будинку.

     Комісар повинен підписати заповнений вами формуляр PPTC 132, Déclaration faute de répondant, а також підписати одну з фотографій дитини, на звороті якої він має написати "Pièce A au soutien de la Déclaration du requérant". Також, якщо ви відправляєте копії якихось документів, то він повинен їх підписати.

     Тепер все збираєте до купи і відправляєте поштою (або заносите самі в один з офісів):
- анкета Demande de passeport générale pour enfant, PPTC 156;
- анкета Déclaration faute de répondant, PPTC 132;
- оригінал свідоцтва про народження дитини Certificat de naissance, що є одночасно доказом вашого батьківства (його потім повернуть вам поштою);
- дві фотокартки дитини (одна з них підписана комісаром);
- оплата - 57 $ (можна відправити або чек, або дані своєї кредитки);
- інші документи, якщо потрібно.

     Фотографії на паспорт можна зробити в великих супермаркетах. Ми робили в Walmart, коштувало близько 20 доларів, чекати кілька хвилин.



     Чекати паспорт потрібно близько місяця. Обом нашим знайомим, яких ми вказували в анкетах, дзвонили і розпитували про нас.

Немає коментарів:

Дописати коментар