Шукати в цьому блозі

неділю, 21 липня 2013 р.

Податки і повернення.

     Цікаво стало, скільки і яких податків та внесків утримується із моєї зарплатні.

     Згідно закону  (тільки так і не знайшов, згідно якого саме, бо в Законі про норми праці,  Loi sur les normes du travail, немає визначеного переліку), працедавець повинен утримувати із зарплатні працівника наступні суми (Services-Québec):
  • виплати в фонд страхування по роботі (cotisations à l'assurance-emploi, AE, федеральний уряд); 
  • виплати в пенсійний фонд (cotisations au régime de rentes du Québec, провінційний уряд); 
  • виплати в фонд батьківського страхування (régime québécois d'assurance parentale, RQAP,  провінційний уряд); 
  • провінційний податок на дохід (impôts provincial sur le revenu, провінційний уряд); 
  • федеральний податок на дохід (impôts fédéral sur le revenu, федеральний уряд).
revenu quebec arc



     Фонд страхування по роботі (assurance-emploi, AE) належить  федеральному уряду. В 2013 році квебекці повинні туди відраховувати 1,52 %  зі своєї зарплати, але не більше 720,48 $ в рік (ARC). Крім працівника, роботодавець також повинен робити внески в цей фонд, які мають складати 1.4 рази відрахувань для даного працівника (ARC). Фонд страхування по роботі надає грошову допомогу з безробіття, а також допомоги хворим, які не здатні працювати, вагітним жінкам, батькам, які доглядають новонароджених, чи всиновлених дітей, та деякі інші допомоги (Service Canada). Оскільки Квебек має власний фонд допомоги батькам,  RQAP, то мешканці провінції вносять дещо меншу частку до фонду  страхування по роботі  (1.52 % на противагу 1.88 % для всіх інших провінцій).

     Для пенсійного фонду Квебека, la Régie des rentes du Québec, за 2013 рік із зарплатні працівника буде відраховуватись 5.1 %. Крім того, працедавець також додатково сплачує таку саму частку -  5.1 % (RRQ) .  Крім виплати пенсій, фонд також виплачує допомоги у випадках інвалідності чи смерті, а також виплати на дітей до 18 років (програма Soutien aux enfants). Крім державного пенсійного фонду, ви можете також робити добровільні внески по іншим програмам, таким як REER, або в приватні пенсійні фонди.

     В фонд батьківського страхування нараховується 0,559 % з вашої зарплатні (RQAP). Також частину внеску платить і працедавець - 0,782 %. З цього фонду нараховується допомога батькам, які знаходяться в декретній відпустці (максимум 1 рік), або у відпустці по догляду за всиновленими дітьми (Revenu Québec).

     Зведену таблицю із рівнями відрахувань для цих фондів можна подивитись на сайті рекрутингового агенства  Randstad.

     Провінційний податок на дохід (impôts provincial sur le revenu) залежить від річного доходу (дані для 2013 року, Revenu Québec):

Річний дохід, $ Податок, % 
 41 095 $ і менше 16 %
 41 095 $ - 82 190 $ 20 %
 82 190 $ - 100 000 $   24 %
 100 000 $ і більше  25,75 %


     Федеральний податок на дохід  (impôts fédéral sur le revenu) також залежить від його величини (ARC):

Річний дохід, $ Податок, % 
 43 561 $ і менше 15 %
 43 561 $ - 87 123 $ 22 %
 87 123 $ - 135 054 $   26 %
 135 054 $ і більше  29 %

     Тепер саме час кричати "Ґвалт! Рятуйте!!!", адже якщо додати провінційний та федеральний податки, то вийде, що навіть з мінімальної зарплати забирають одразу 31 %. Але насправді це вказані рівні максимальних відрахувань, а реально ж відсоток залежить від розміру зарплати і є трохи меншим. Ось тут таблиця з відрахуваннями для квебекського уряду, і ще одна для обох податків. Але користуватись цими таблицями важко. На прикладі моєї зарплатні, яка є більшою від мінімальної, але меншою від середньої, провінційний податок складає близько 6 % і федеральний близько 7 %. То ж в сумі виходить 13 %, що трохи краще, ніж 31 %.

     Якщо просумувати всі відрахування, то отримаємо: 1.52 + 5.1 + 0.559 + 13 = 20.170 %. Тобто п'яту частину потрібно віддати в б'юджет.

     Знайшов таку цікаву діаграму, яка показує, що рівень оподаткування в Квебеку є найвищим серед усіх провінцій:

графік рівень податків

     Крім перерахованих вище обов'язкових відрахувань  (les retenues obligatoires sur le salaire), можливі ще інші види відрахувань (Mon emploi.com):
  •  відрахування по боргу (la saisie-arrêt), тобто коли ваш кредитор виграє справу в суді і може отримувати частину вашої зарплатні з метою погашення вашого боргу;
  • відрахування до профспілки (le syndicat) або паритетної ради (le comité paritaire);
  • відрахування на оплату медичної страхівки на підприємстві;
  • добровільні внески в фонд REER (régime enregistré d'épargne-retraite) - додатковий пенсійний фонд;
  • добровільні внески в фонд CELI (compte d'épargne libre d'impôt) - накопичувальний рахунок (по-нашому "депозит"), прибуток з якого не оподатковується.

     Контроль за дотриманням трудового законодавства покладено на  Commission des normes du travail (www.educaloi.qc.ca), куди потрібно звертатись в разі чого.

     Тепер ми готові підійти до розгляду наступного питання - повертають більше, чи менше, з того, що встигли вже забрати?

листи з revenu quebec


     Повернення податків, або податкові кредити, як їх тут називають, відбувається на основі декларації про доходи, яку потрібно подавати кожного року до 31 квітня. Ми свої подали на початку квітня і уже в травні отримали всю суму повернень від федерального уряду, а в червні - від провінційного. Потім ще залишаються виплати по федеральній програмі  Crédit pour la TPS/TVH (нам нарахували 530 $ - чотири виплати по 132.50  $) та провінційній програмі  Crédit d'impôts de solidarité (нам нарахували  1298.04 $ - 12 виплат по 108.17  $). Вся сума повернень складає близько 3600 $. І на нашу радість вона є більшою десь на 1500  $ за суму вирахуваних податків з наших зарплат. Причому можна відзначити таку закономірність, що чим більше ви заробляєте, то тим більше сплачуєте податків, але і сума повернень буде також вищою. Принаймні так є в сегменті зарплат нижче середньостатистичного рівня.


Ще статті про податки:
Déclaration de revenus 2012. Дайте ще!
Déclaration de revenus 2012. Нарешті.
Déclaration de revenus 2012.

2 коментарі:

  1. А на медицину скільки приблизно йде? Бо в Німеччині десь 10% від зарплати, тому загальна сума виходить вищою.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Є два види медичного страхування - державне і приватне. Якщо ти працюєш на фірмі, яка має колективний договір страхування, то ти змушений до нього приєднатися і з твоєї зарплатні будуть відраховуватись гроші в фонд страхової компанії. Скільки - не знаю.
      Якщо ж ти не маєш такої приватної страхівки, то ти покритий державною програмою. Потрібно тільки мати дійсний страховий номер. В кінці року разом з подачею декларації про доходи потрібно також внести свою частку на це держстрахування. Мінімальна сума внеску - 200 $, вона залежить від доходу. Але якщо ти заробляєш менше встановленого мінімуму, наприклад менше 14 730 $ для холостяка, або менше 27 055 $ для пари з однією дитиною, то платити не потрібно Revenu Québec.

      Видалити