Шукати в цьому блозі

неділю, 8 вересня 2013 р.

Mosaïcultures Internationales Montréal 2013

     Якщо ви ще не бачили експозицію Mosaïcultures, то дуже раджу сходити. Особисто мене виставка вразила, такого я ще не бачив. А наступний раз буде скоріше всього через три роки, і можливо зовсім не в Монреалі, і не в Канаді, а десь в  Китаї, як в 2006 році, чи в Японії, як в 2009 році... Хоча перше змагання відбулося все таки в Монреалі, в 2000 році.

     Станом на вихідні, коли ми там були, виставку відвідало вже півмільйона людей. Але для того, щоб подія окупилась, організаторам потрібно щонайменше 750 000 відвідувачів. Закінчується вона 29 вересня, то ж у вас є ще час.

     Квиток коштує 25 доларів для резидентів Квебека (29.50 для інших). Він дає право на два візити, а також на відвідини інсектаріуму. До цього можна ще додати ціну за стоянку - 12 доларів на цілий день. Але можна і не додавати, якщо знайти собі вільне місце десь на сусідніх вулицях. Я наприклад припаркувався на вулиці Charlemagne, на північ від перехрестя з вулицею Mont-Royal.


 
     Як бачите, парковка на цоьму відрізку вулиці заборонена тільки в четвер, з 12.30 до 13.30. До входу в ботанічний сад п'ять хвилин пішком.

     Вхід в ботанічний сад, де все і відбувається, знаходиться на перехресті вулиць Sherbrooke Est та Pie-IX (читається Пі-Ниф, це був такий Папа Римський, Пій Дев'ятий).



View Larger Map



      Каси (billeterie) знаходяться з вулиці Шербрук.


     В квиток входить також безкоштовний гід, але він збирає групи тільки по визначеному графіку. Та й краще просто дивитись, а не слухати. Далі буде багато фотографій і мало тексту.

     Виставка складається із робіт майстрів, які представляють різні країни світу. Найперша експозиція з Мадагаскару. Лемури, красиві спереду, красиві позаду:




      Наступна композиція, створена за мотивами класичного екологічного тексту  L'Homme qui plantait des arbres (Людина, яка саджала дерева) французького автора Jean Giono (текст твору). За мотивами цього оповідання в 1987 році квебекський режисер німецького походження Frédéric Back зняв мультфільм, який в цьому ж році отримав Оскар в категорії "Найкращий анімаційний фільм" (Wikipedia):

 

     Ніякої магії, скульптури стрижуть двоногі людські істоти:




     Наступні роботи:






     Ще одна гігантська статУя:



     Велика черепаха, що виповзає з гігантського піаніна, щоб це значило?


     
     Лосі з моху - прикольно і по-канадськи.


     Острів Пасхи:


     Купа гною і пару гілляк - тримайте кабана. Одна з моїх улюблених робіт:




     Це мені також сподобалось, просто і красиво:




    Це Мати-Природа - на руках орел, що п'є з водоспада, навколо бігають коні:






     Івасик-Телесик годує качок:





   


Мавпоподібні:




















     Щоб довго не думали - це полярний медмідь. Це за мотивами якоїсь америндіанської історії:

   
     І в самому кінці - образ каліфорнійських фермерів, які заготовляють для українських дітей мандаринки на різдво. Сльоза в очах, від такого:





9 коментарів:

  1. Відповіді
    1. Так, це фантастично. Навіть не дивлячись на ціну в 50 доларів на двох (а в гривнях це цілих 400 грн).

      Видалити
  2. А ми починали з фермерів, а на саджателі дерев та лемурах закінчили. Так було навіть краще, бо ми йшли самі по собі, а основна маса йшла нам назустріч, тож ми не були у натовпі.
    п.с. щось я маю сумніви, що небереться 750 тисяч відвідувачів... тобто ще потрібно 250 за три тижні, що залишилися.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ми туди ходили в робочий понеділок, в мене якраз був вихідний. Тому народу напевно було менше, ніж могло бути на вихідних. Хоча все рівно людей було багато.
      Я також сумніваюсь, що за пару тижнів прийде ще 250 тисяч. Це вже осінь, туристів менше... Прийдеться їм ціни на квитки піднімати ))

      Видалити
  3. Красота.... це ж скільки часу (і людських ресурсів :)) пішло на створення такої казки.....

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Не тільки створити, але і підтримувати. На декількох фото видно працівників, які підстригають скульптури. Але все розраховано, гроші просто так не викидають - щоб це окупилось потрібно заманити 750 000 відвідувачів, інакше кранти, підуть по світу ))

      Видалити
  4. Порадувало різнобарвя :) Кабанчик з багнюки як живий :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Це один з моїх улюблених шедеврів. Люблю простоту і раціональний підхід ))

      Видалити
  5. План по відвідувачах виконали - станом на останній вік-енд прийшло навтіь більше, 900 тисяч людей. Тому виставку продовжили ще на один тиждень.

    ВідповістиВидалити