Шукати в цьому блозі

суботу, 21 лютого 2015 р.

Автобусна зупинка (arrêt de bus)

     Найпростіша автобусна зупинка - це металевий стовп із табличкою, на якій зазначені номери автобусів, які тут зупиняються. З таблички можна отримати наступну інформацію:





1 - номери маршрутів, які тут зупиняються;

2 - назва транспортної організації (в Монреалі - STM, в Лонґиї - RTL, в Лавалі - STL, ...);

3 - значок інвалідного візка говорить, що на цій зупинці ходять автобуси, доступні для людей з фізичними вадами;

4 - ця емблема говорить, що даний автобус буде зупинятися біля станції метро. Назва станції метро також вказана;

5 - даний автобус буде зупинятися біля вокзалу приміських електричок. Назва станції також вказана;

6 - номер телефону, куди можна подзвонити і отримати деяку інформацію, наприклад, коли пройде найближчий автобус. Дуже зручно для тих, в кого немає інтернету на телефоні. Набравши номер, ви потрапляєте в автоматизоване меню, потім потрібно набрати на клавіатурі номер маршруту, іноді вказати напрямок маршруту (північ, південь, захід, схід ), та код зупинки (п'ятизначний номер - див. пункт 7), після чого робот скаже, о котрій годині пройдуть наступні три автобуси;

7  - код зупинки;

8 - період функціонування маршруту. Вказані дні, та години роботи автобусів. Може бути, що автобус ходить тільки в будні, або тільки по вихідних, або тільки в час-пік. Тож коли чекаєте автобус, будьте певні, що він сьогодні таки їздить.

     В Монреалі майже на всіх зупинках є роздрукований розклад автобусів. В Лонґиї та Лавалі таке побачиш рідко.


    
     Зазвичай зупинки встановлюють перед перехрестям, в напрямку руху автобуса. Для атвобусів не є обов'язковим зупинятися на кожній зупинці - тільки якщо хтось із пасажирів натиснув кнопку (чи смикнув за шнурок). Або коли водій бачить, що на вулиці на зупинці хтось стоїть. Тож якщо ви чекаєте інший маршрут і бачите, що автобус хоче зупинятися, можете ввічливо помахати руками, що вам не по дорозі. Якщо ж ви в автобусі і хочете вийти - натисніть кнопку, інакше, якщо ніхто крім вас там не виходить, автобус поїде, не зупиняючись. Якщо червоним світиться табло Arrêt demandé, значить, хтось вже натис кнопку до вас, автобус зупиниться на наступній зупинці.

2 коментарі:

  1. Система з зупинкою ідентична до Німеччини. Шо ж вони лінуються розклади на зупинках вішати? Не така ж це складна справа.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. десь вішають, але не всюди. В принципі, якщо є інтернет на телефоні, або хоча б телефон, то проблем нема. Друкований розклад потрібно міняти мінімум два рази в рік, бо є "літній" та "зимовий" розклади.

      Видалити