Шукати в цьому блозі

неділю, 26 квітня 2015 р.

Повернення за садочки - Remboursement de frais de garde d'enfants

     Відводити дитину до дитячого садочка в Монреалі це недешеве задоволення. Мінімальна ціна за день - 30 $ - 40 $. Якщо хочете знайти за 70 $ - також непроблема. Але з іншого боку, значний відсоток витрачених грошей ви можете собі повернути. Частина повернень буде відбуватись у вигляді податкових кредитів, а частина - у вигляді "живих" грошей.


   Щоб розібратись, як ця система працює, потрібно знати, що в Квебеку є декілька видів садочків (Portail Québec, mfa.gouv.qc.ca). В першу чергу, їх можна  розділити на акредитовані (reconnus) та неакредитовані (non-reconnus). Акредитовані садочки повинні мати дозвіл (permis) від міністерства Сім'ї  (le ministère de la Famille), або повинні бути визнані Координаційним офісом сімейних садочків (bureau coordonnateur de la garde en milieu familial). Неакредитовані садочки не повинні мати ані дозволу від міністерства, ані бути визнаними Координаційним офісом сімейних садочків. Відповідно, ніхто їх не контролює і скаржитись на них нікуди.

     Акредитовані садочки можна розділити на:
  • центри для малих дітей (les centres de la petite enfance, CPE);
  • приватні садочки;
  • садочки сімейного типу.
     Centres de la petite enfance, CPE, це неприбуткові організації, які пропонують пільгові місця (des places à contribution réduite) та можуть мати не більше 80 дітей. Ці установи повністю фінансуються урядом. Вони найбільше схожі на українські звичні садочки. Цього року, вартість мінімального пільгового тарифу - 7.30 $ за день (www.journaldemontreal.com). Але щоб потрапити туди потрібно дочекатись своєї черги. Ми, наприклад, записались вже майже два роки тому і поки нас ніхто не запрошує...

     Приватні садочки є двох типів: пільгові (garderie subventionnée), та непільгові (garderie non subventionnée ). В пільгових ви платите від 7.30 $ в день (інше покриває уряд), в непільгових ви платите повну ціну. Вони також можуть приймати до 80 дітей. Тут також великі черги на запис.

     Акредитовані садочки сімейного типу можуть приймати або 6 дітей, або 9, якщо там працює двоє людей. Зазвичай такі садочки відкривають в себе вдома і працює там одна людина, яка готує, прибирає, розважає, вмиває, вкладає спати, вигулює, навчає... Все сама, ну може хтось іноді з рідні допоможе. В таких садочках найлегше знайти місце. Але вони підходять тільки як тимчасовий варіант, потім все таки краще, щоб місце знайшлося в приватних великих садочках, або CPE.

     Серед неакредитованих садочків можна назвати:
  • les haltes-garderies communautaires;
  • les jardins d’enfants;
  • les services de garde en milieu scolaire;
  • certains services de garde en milieu familial.
     В перших двох можна залишати дитину на не більше, ніж 4 години. Коштує зазвичай це недорого, починаючи від 7.30 $. Третій варіант - це послуга догляду за вже дитиною-школярем, яку ви привели зранку раніше до школи, до її відкриття, або забираєте ввечері пізніше, після того, як уроки вже закінчилися. В цей час дитина може знаходитися під наглядом вихователя. Останній пункт - це звичайні садочки сімейного типу, але які не є акредитованими.

     Тепер про повернення. Квебек надає цільовий податковий кредит, який називається Crédit d'impôt remboursable pour frais de garde d'enfant (Portail Québec) Гроші дає провінційна податкова Revenu-Québec. Детальніше про програму можна почитати в їхньому буклеті Le crédit d’impôt remboursable pour frais de garde d’enfants. Просити гроші можна, як і інші податкові кредити, в кінці року, під час заповнення податкової декларації. Для цього треба заповнити Додаток С (Annexe C) і результат записати в рядок 455 декларації. В такому разі, витрати на садок в 2015 році ви зможете отримати однією сумою, але тільки в 2016 році. Але можна також попросити про передчасну виплату цього податку (versements anticipés). Тоді нарахування грошей буде відбуватись щомісяця, в поточному році. Прохати про передчасні виплати можна або в он-лайні, або відправивши поштою необхідні документи:
     До речі, при оформленні заявки в он-лайн, перераховані документи (окрім Crédit d'impôt pour frais de garde d'enfants - Demande de versements anticipés) також потрібно відправити у відсканованому вигляді.
       
        Заяву на передчасні виплати потрібно оформити до 15 жовтня поточного року.

     Щоб просити про повернення витрат на садочки, батьки повинні відповідати певним вимогам:
  • хтось з двох батьків повинен:
    • працювати;
    • перебувати в активних пошуках роботи (можливо, потрібна буде якась довідка з Emploi-Québec);
    • навчатись по програмі, яка триває мінімум три тижні підряд, на повний час (мінімум 10 годин, включно з курсами та самостійною роботою), або на неповний час (мінімум 12 годин курсів на місяць).
  • мати на руках документ, наданий садочком, в якому зазначено вартість послуг та кількість днів, які вони надавались;
  • бути певним, що сума, яку вам поверне Revenu-Québec, буде більшою за 1000 $. Ця вимога не розповсюджується на аплікантів, які вважають, що за поточний рік вони отримають більше 500 $ повернень згідно програми Crédits d'impôt relatifs à la prime au travail.
     Якщо ваша дитина ходить в субсидований садок і ви платите тільки мінімальну вартість  7.30 $, то ці кошти уряд не повертає. Навіть якщо такий садок додатково вимагає сплатити за щось (іграшки, харчування, гуртки, і т.д.), то ці гроші також не можна повернути. В несубсидованих садках, де ви платите повну вартість послуг, додатково сплачені послуги також не повертаються. Повертаються тільки гроші, заплачені згідно діючого тарифу закладу. Також можна повернути кошти, заплачені доглядальниці на дому. Вартісь літніх таборів (camp de jour) також може бути відшкодована. На сайті Revenu-Québec можна знайти перелік послуг, вартість яких можна відшкодувати, і тих, які не відшкодовуються. Уряд відшкодує кошти незалежно від того, був це садок акредитований, чи ні.

     Відсоток повернень на 2015 рік можна визначити за наступною табличкою (Revenu-Québec):
2015
Revenu familial
estimé
Taux applicable Revenu familial
estimé
Taux applicable
de 0 $ à 34 425 $ 75 % de 135 451 $ à 139 300 $ 50 %
de 34 426 $ à 40 795 $ 70 % de 139 301 $ à 143 150 $ 44 %
de 40 796 $ à 47 180 $ 65 % de 143 151 $ à 146 995 $ 38 %
de 47 181 $ à 94 350 $ 60 % de 146 996 $ à 150 860 $ 32 %
de 94 351 $ à 135 450 $ 57 % de 150 861 $ et plus 26 %

     Але потрібно знати, що уряд встановлює максимальну суму повернень на одну дитину, яка на 2015 рік складає  (9 000 $ * taux_applicable), де taux_applicable відповідає другій колонці в таблиці. 

     Якщо протягом року відбулися якісь зміни, які вплинуть на повернення, потрібно про це сповістити податкову, відіславши два формуляри:
     На сайті уряду можна знайти калькулятор для підрахунку ймовірних відшкодувань.

     Федеральний уряд Канади також має свої програми, які можуть дати кілька доларів сім'ям із дітьми (www.budget.gc.ca). Живі гроші можна отримати за програмою Prestation universelle pour la garde d’enfants (PUGE), за якою кожного місяця виплачують 160 доларів (до 2015  року платили 100 доларів і тепер додали ще 60). Номінально гроші платять, щоб ви їх витратили на садок, але ніхто не буде вимагати жодних підтверджень.

     Також під час заповнення федеральної податкової декларації ви зможете зменшити суму свого оподатковуваного доходу на вартість дитсадка (рядок 214 в декларації - Déduction pour frais de garde d'enfants). Максимльно зі свого доходу можна списати 7 000 $ на дитину.

     Ще одна можливість зменшити податок до сплати - Baisse d’impôt pour les familles, рядок 423 федеральної декларації. Максимально може сягати 2 000 $. Ця програма запрацювала тільки з 2014 року.

     В принципі, податкові кредити, які зменшують суму податку на дохід, повністю можуть використовувати тільки люди з дещо вищими доходами. Для них такі списання податків будуть більш відчутними.



     На закінчення декілька цікавих посилань по темі:

Немає коментарів:

Дописати коментар