Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 2 серпня 2013 р.

Поступити в сижеп

     Була в мене така мрія - поступити в сижеп. Не дитяча, звичайно, бо в дитинстві, в якому я ріс, сижепів не було. Тоді мріяв про космонавтику, про заселення Марса... Але виріс, і почав заселяти Канаду. І знову прийшли думки, що на новому місці потрібно "вивчитись на людину". Бо ж як так, щоб не було якогось гарного диплома. З дипломом тобі всі двері відкриті. Якщо не відкриті, то хоч трошки привідкриті.

      З професією визначився - стану програмістом. Комп'ютера - маю, планшета на андроїді - маю, віндовса сам перевстановлюю, вміюшвидконабиративфоарфвішлоащфовм ЛВФОАШов лвоамліовла івраоровіра. Зовсім трішки не вистачає, щоб бути справжнім деверопелом.


     Але в університета більше не хочу. Три роки на бакалавра - це багато. Вже і так одного диплома маю. Може в майбутньому, якщо буде хотіння і бажання... Але з іншого боку, для новачка без досвіду роботи в цій галузі краще мати диплом вищого рангу (так принаймні мені сказали). Тому почав шукати серед коледжів програми з інформатики, які ведуть до отримання DEC. Всі інші види дипломів, такі як AEC, DEP, чи просто якісь курси вирішив не розглядати. Нагадаю, що коледжі в Квебеку називають сижепами, від абревіатури cégep - collège d'enseignement général et professionnel (коледж професійного та базового навчання). Причому сижепами називають тільки державні коледжі, приватні прийнято називати просто "коледжами".

     Найбільш привабливою серед усіх мені видалась програма в Cégep du Vieux Montréal. Її плюси - вона веде до отримання вищого диплому коледжа  DEC (Diplôme d’études collégiales), але разом з тим триває не три роки (тоді вже краще йти зразу в університет), як стандартна програма, а всього 16 місяців. Називається програма DEC intensif en informatique. Оскільки для скорочення програми з неї викинули всі загальні предмети, то вступити на неї можуть або власники звичайних DEC, або ті, хто вже пройшов загальне навчання в коледжі. Оскільки в мене вже є український університетський диплом, то я сподівався пройти відбір.



      На рівні коледжів всі програми є стандартизованими. Опис програми можна знайти на сайті міністерства освіти, відпочинку та спорту Квебека (Ministère de l'Éducation, du Loisir et du Sport). Наприклад, в галузі інформатики є програма 420.A0 Techniques de l’informatique, яка має три напрями підготовки:

- 420.AA Informatique de gestion;
- 420.AB Informatique industrielle;
- 420.AC Gestion de réseaux informatiques.

     Не всі сижепи готують по трьом програмам. Це потрібно мати на увазі при виборі навчальнго закладу. Список всіх сижепів та коледжів, які дають можливість отримати диплом техніка в інформатиці можна знайти на сайті Info Route.

     Особливістю вступу є те, що сам заклад безпосередньо не розглядає заяви від майбутніх студентів, і не він їх обирає. Всі функції з організації вступної кампанії та розгляду документів до сижепів виконують спеціально створені для цього урядові організації, яких є три (Portail Québec):

- Service régional d'admission du Montréal métropolitain (SRAM) - для сижепів монреальського регіону;
- Service régional d'admission au collégial de Québec (SRACQ) - для сижепів столичного регіону;
- Service régional de l'admission des cégeps du Saguenay–Lac-Saint-Jean (SRASL) - для сижепів в околицях  Saguenay – Lac-Saint-Jean.




     Я подавав документи в  SRAMЗаявка оформляється в он-лайні, потім поштою потрібно відправити необхідні документи. Основними критеріями для вступу є (sram.qc.ca):

- тест з французької Test de français international, TFI (для англомовного сижепу - з англійської TOEFL);
- успішні шкільні оцінки з математики;
- шкільні табелі та шкільні дипломи за 9 та 11 класи, навіть якщо ви закінчили університетські навчання;
- порівняльна оцінка шкільних дипломів. Її можна замовити або безпосередньо під час оформлення заяви, що буде коштувати додаткових 45  $, або можна відправити оцінку від Міністерства іміграції, якщо вона у вас є;
-  оплата заяви - 80 $.

     Якщо на руках є всі документи, то заяву можна оформити за декілька хвилин. Потім чекаєш відповіді від SRAM, прийнятий ти, чи ні. Ціна заявки зовсям демократична. Приблизні ціни на навчання наведені, наприклад на сайті Métier-Québec та SRACQ.

     Але в мене тоді не було ані шкільних табелів (які я потім попросив вислати мені з України), ані оцінки дипломів, яку я вже замовив в Міністерстві іміграції, а платити двічі за одне і те саме не хотілося. Тому нікуди я не поступив. Але може це і на краще. Тому що пізніше я дізнався про існування університетських програм Certificat de premier cycle, які мають по ідеї вищий статус за диплом коледжу DEC, але менший за університетського бакалавра. Навчання триває від 1 року. І в перспективі, якщо закінчити три сертифікати (по схемі повчився-попрацював-повчився-порпацював-повчився-попрацював), то це прирівняється до диплому бакалавра. Саме туди я і поступив. Детальніше про це десь в наступних постах.

2 коментарі:

  1. чекаємо з нетерпінням продовження.... :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Знову почався новий триместр, треба пережити проміжні екзамени, поздавати практичні, а після цього - візьмусь за новий пост...

      Видалити