Шукати в цьому блозі

вівторок, 8 квітня 2014 р.

Déclaration de revenus 2013

     Швидко час летить і ось знову потрібно відправляти декларацію про доходи. Як я і обіцяв минулого року, на цей раз вже не відправляв паперову декларацію і зробив все в спеціальній програмі. Серед найбільш популярних на ринку можна назвати (www.francoischarron.com):

- ImpôtRapide (в англійській версії Turbo Tax):



- ImpôtExpert:




- Impôt Professionnel:


- H&R Block:

     


    Останні, крім програми, ще пропонують сервіс заповнення декларацій з допомогою своїх консультантів. Фактично така собі бухгалтерська контора.

     При виборі програми потрібно звернути увагу, щоб вона була атестована податковим управлінням Квебека та Канади. Перевірити це можна на їхніх сайтах.

    З безкоштовних програм можна відзначити StudioTax, яка дозволяє заповнити декларації в он-лайні і відправити їх в податкові установи:


   
     Але минулого року я пробував щось безкоштовне, так і не зміг нічого відправити. Тепер вирішив заплатити гроші. Обрав ImpôtExpert 4 , коштує 19.99 $ (плюс податки, звичайно). Цифра 4 в назві означає, що програма дозволяє відправити декларації (федеральні + провінційні) на чотири особи. Також додатково включено 4 безкоштовних декларації для осіб із низькими доходами. Виходить, що на сім'ю використовуються дві деклрації, і ще дві можна комусь перепродати чи подарувати.  Є також інші версії, наприклад на 12 чоловік. Купити програму можна або в магазинах (супермаркети, аптеки), або завантажити виконавчий файл з сайту виробника. Ціни одинакові. Я завантажив із сайту.


     Інтерфейс програми невибагливий:


     На початку програма проводить "інтервю", в результаті якого монтується сценарій заповнення формулярів. ВСе дуже просто - із звітів T4, Relevé 1 та інших вносите дані у відповідні клітинки. В будь-який момент можна внести зміни. В кінці програма видасть заповнені формуляри та очікувану суму повернень. Або навпаки, невиплачені податки, які потрібно оплатити.

     Із негараздів я б назвав невдалу локалізацію на французьку мову - в мене літери з акцентами відображались кириличними знаками:


      Але при збереженні формулярів в PDF, всі написи відображались коректно. Також спочатку програма не хотіла продукувати формуляр Crédit d'impôt relatif à la prime au travail. Але потім з'ясувалось, що щоб програма коректно робила розрахунки, в список Membres de la famille (знаходиться зліва скраю у вікні програми) потрібно внести також і дітей. Просто потрібно відзначити, що на них не потрібно заповнювати декларацію (якщо, звичайно, вони не працювали і не мали свій дохід).

     Також при автоматичному експорті даних на сервер Revenu Québec виникла помилка:


     Щоб не зв'язуватись із службою підтримки (хоча вона працює достатньо добре, навіть в неділю я отримав відповідь на своє питання; крім того, на сайті є форум), вирішив вивантажити файли вручну - для цього в програмі при експорті треба вказати опцію ImpôtNet à Revenu Québec - manuel...


      На компі буде збережено файли декларації в форматі .MRQ. Потім заходимо на сервіс ImpôtNet Québec на сайті Revenu Québec , авторизуємось і вивантажуємо свій файл. Якщо все пройшло успішно, то сервер видасть відповідне повідомлення із номером підтвердження транзакції. Номер потрібно собі десь зберегти. Якщо ж було виявлено якісь помилки, то сервер файли не прийме, потрібно їх спочатку відкоригувати і потім знову спробувати.

     Щоб авторизуватись на сайті, потрібно мати 6-ти значний номер Info-code d'accès. Цей номер Квебекська податкова надсилає після того, як ви відправили свою першу декларацію поштою. Тобто, якщо це ваша перша (провінційна) декларація, то відправити її інтернетом ви не зможете. Можна тільки використати програму щоб заповнити формуляри, потім їх роздрукувати і відправити поштою. Це для Квебека. Для федеральної податкової, Agence du revenu du Canada,  такого номера не потрібно, тому вже навіть першу (федеральну) декларацію можна відправляти електронно.

     Якщо відправити декларацію електронним шляхом, то термін розгляду справи не більше 3 тижнів. Якщо ж поштою - 4 - 6 тижнів (www.revenuquebec.ca). Крайній термін подачі декларації - 30 квітня 2014 року.


Минулорічні статті про заповнення декларації:
Податки і повернення.
Déclaration de revenus 2012. Дайте ще!
Déclaration de revenus 2012. Нарешті.
Déclaration de revenus 2012.


Немає коментарів:

Дописати коментар