Шукати в цьому блозі

четвер, 3 квітня 2014 р.

Manif à Montréal - 30 mars 2014

     Як і було вказано в листі-запрошенні, прийшов на першу годину на площу Place Norman-Bethune, що біля метро Guy-Concordia. По ідеї повинен був прийти також і мер Монреаля, тому потрібно було, щоб зібралось побільше народу, тим паче були запрошені також представники інших культурних громад міста - Грузії, Сирії, Латвії, Молдови.

      На першу годину нікого не було, крім поліцейських машин, яких було десь 5 штук.




     По вулиці проїжджали снігоочисні машини, зранку випало десь 10 - 15 см снігу, незважаючи на кінець березня...


    А людей все нема. Вже почав думати, що я десь не туди прийшов. Але буквально через 5 хвилин на площу почали приходити люди з прапорами.


     Мало помалу людей і прапорів різних країн ставало все більше. Грузія:


     Латвія та Євросоюз:


     Зелено-біло-чорні прапори Сирії:


     Прапор молдовської делегації в кадр не потрапив. Звичайно що були присутні прапори Канади та Квебека. Також прийшли місцеві представники канадського соціалістичного руху, роздавали свою газету The Militant, цікавились подіями в Україні, коротко розказали про свій рух. В останньому номері їх газети є кілька статей про Україну. Двоє їхніх представників Joanne Holowchak та Ned Dmytryshn, нащадки українських імігрантів, були в Києві під час Євромайдану.

      Коли зібралося більше людей, рушили маршем в бік площі Place des arts. Колону супроводжували поліцейські машини.










 










     Ось нарешті прийшли на площу:



     На сцені виступали представники різних українських громад, в тому числі Євген Чолій (Eugène Czolij) президент Світового Конгресу Українців, між тим партнер однієї з найбільших юридичних фірм Канади Lavery, de Billy та президент Української каси Дежарден. На фото - ведучий української радіопрограми Le Temps Ukrainien, що виходить на радіо Radio CFMB 1280 AM  з 1963 року:
 

          Також висловили свою підтримку українському народу представники етнічних громад Монреаля, що брали участь в марші. Дені Кодер (Denis Coderre), мер Монреаля, також висловився з приводу військової агресії путінської Росії.






     Виступ Кодера можна подивитись на YouTube на каналі FEMENQC:



     Також можна переглянути відео з події на каналі інтернет-порталі MonUa.

     Коли наш мітинг вже розходився, до площі підійшла група вихідців з Тайваню, де зараз відбуваються події, схожі до українських. Газета Le Figaro навіть наводить порівняння:
L'Ukraine a eu sa révolution orange, Taïwan vit actuellement sa révolution des tournesols. Le point commun? La défense de la démocratie.  
     Невдоволення людей викликало підписання тайваньським урядом договору про вільну торгівлю з Китаєм, що на думку опозиції може спричинити обмеження демократії в країні та навіть втрату суверенітету. 23 березня на вулиці вийшло понад 500 тисяч людей. Ці події охрестили "Революцією соняшників".

     Наостанок зробив кілька фото з тайваньськими мітингарями:











Немає коментарів:

Дописати коментар