Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 25 травня 2012 р.

Що НЕ ТАК в Квебеку???

Квебек - це не Україна. І по приїзду сюди ви побачите і відчуєте, що звичні нам речі, поведінка людей, загальна атмосфера тут НЕ ТАКІ. Про деякі такі моменти якраз і буде йтись в цьому пості. Питання "несмачних" продуктів, "дефіциту гречки", "стрьомного" метро та відсутності "нормальних" носків я оминув.

ЕЛЕТРИКА

Дуже добре питання канадських особливостей електричних мереж описано в блозі elf 128 . Потрібно бути поінформованим, що:
- напруга в розетках не 220 вольт, а 120 вольт;
- частота не 50 герц, а 60 герц.
Тому перед приїздом потрібно перевірити, чи ваші побутові прилади, які ви збираєтесь брати з собою, підходять для роботи в таких мережах (див. блог elf 128. Також можна почитати пости  в франкомовних блогах pvtistes і  blog-canada на цю тему).
Крім того, самі розетки і вилки в Канаді також "не такі". Розетка має три отвори: центральний круглий - це заземлення, а два інших, плоских - фаза і нуль. Причому ці два отвори вони ще мають і різну ширину - ширший отвір це для нуля, а вужчий - для фази. Вилки (une prise électrique) можуть бути як з трьома штирями (une broche) (в більш потужних приладах), так і з двома. І в них також один штир ширший за інший, тому якщо ви вставляєте вилку в розетку і "воно не лізе" - розверніть вилку, її можна підключити тільки однією стороною, а не так, як ми звикли.
Відповідно, для техніки, яку ви взяли з собою, потрібно буде купити  перехідник (un adapteur de prise électrique) з "наших" вилок на "їхні", канадські. В Longueuil я купив собі 2 штуки по 2 $ в магазині Electro-tel на 3663 Boulvard Tashereau:





Магазинчик схожий на наші старі магазини промтоварів - все розкидано по полицях, або десь валяється на підлозі, цін немає, потрібно підходити до продавця і уточнювати. Зате тут можна знайти дещо з електротоварів дешевше, ніж в великих супермаркетах. Також можна тут попитати про так званий тройник (une multiprise). Хоча свій я купив на гаражному розпродажі (un vente de garage) за 1 $:



ТЕЛЕФОН

Мобільний зв"язок в Канаді дорогий (більш детально також можна прочитати в блозі elf 128). Разом з інтернетом середня ціна пакету буде десь 40-50 $ в місяць. Умови пакетів заплутані до неможливого. Крім того, деякі моделі телефонів можна купити тільки в певного оператора послуг. І не забудьте перед від"їздом перевірити, чи ваш телефон підійде під стандарти канадських мереж (GSM 850/1900 МГц замість українських  GSM 900/1800 МГц , та CDMA 1700 МГц , замість наших CDMA 2100 МГц ). Це має бути вказано в характестиках апарату.
Найдешевший на сьогодні пакет без контракту, коштує 25  $ (додатково треба буде заплатити за купівлю сім-карти (une carte SIM) 10 $ ) в оператора  Chatr, що є субпровайдером Rogers. Всі вхідні дзвінки безкоштовні, вихідні в межах провінції (хоча можливо тільки в межах метрополії Монреаля) також безкоштовні. Додаткові хвилини коштують 0.25 $. В ціну включено відправку 50 SMS в місяць. Один з мінусів тарифу - немає інтернету. Якщо бажаєте - підключаєте окремим пакетом.


Магазинів Chatr, де можна купити пакет, не так уже і багато. Я свій купив в Centre Eaton в Монреалі на 705, rue Ste-Catherine Ouest (H3B 4G5).

ІНТЕРНЕТ

Інтернет також дорогий. Нічого більше додати не зможу, оскільки сам використовую Wi-Fi-інтернет від хазяїна будинку за 10 $ в місяць, що за канадськими мірками є майже халявою.

Крім інтернету також потрібно підключити кабельне телебачення, ціна якого десь від 30 $.

КОРОЗІЯ

В око зразу кидаються іржа на машинах, що спричинено тутешніми погодніми умовами. Але місцеві на це не звертають увагу.
Найбільш колоритний експонат:


Але не бійтесь, більше таких я не бачив )).


АВТОМОБІЛІ

Радує те, що за 2-3 тисячі доларів можна купити цілком пристойний тарантас.
Хоча по дорогах, на відміну від Європи, їздить багато всюдиходів, пікапів. Багато дорогих машин. Вже не злічити скільки раз я бачив нові моделі Ford Mustang чи спорткарів, кабріолетів. На останніх в більшості їздять пенсіонери, які на старість років вирішили промчатись з вітерцем. Байкери тут також круті - їхні мотоцикли швидше схожі на космічні апарати.

ФРУКТИ

Фрукти в Канаді мають один і той самий асортимент і ціну круглий рік: кавуни, дині, полуниця, малина, папая, манго, яблука в кінці кінців.... Ціни цілком доступні:
полуниця - 5  $ за кг (на акціях 2.5  $ )
диня - 0.8 $ за штуку
яблука - 2  $ за кг
манго - 0.8  $ за штуку
груші - 2 $  за кг
персики - 4 $ за кг (на акціях 2.18 за кг)
ананас - 2  $  за штуку
кавун - 4  $ за 5 кг
диня (канталупа) - 1.8 за штуку
папая - 2  $  за кг...








Вперше побачив і попробував тут кривавий апельсин (orange sanguine). Оскільки ми думали, що це звичайний собі апельсин, то коли розрізали його і побачили якісь темно-червоні плями, подумали, що він просто загнив.



Перші дві штуки викинули в сміття, коли ж і третій, і четвертий виявилися такими самими, ми запідозрили, що щось не так. Погугливши трохи, таки знайшли інформацію про існування такого сорту із специфічним забарвленням. Тому сміливо почали їсти те, що не викинули. На смак вони виявилися ще солодші, ніж звичайні апельсини.

З овочами також "перебоїв" немає.  Тому цілий рік можна їсти все що захочеш. І взагалі, в Канаді їжа - це їжа, а не розкіш. Асортимент - такий же як і в Україні, тільки помножений на два. А те, чого немає в звичайних квебекських супермаркетах, можна знайти в китайському кварталі в Монреалі (сьогодні знайшов до пива сушених кальмарів, чому був безмежно радий).


АПТЕКА

Аптека в Квебеку - це не тільки аптека. Там ви зможете купити все - від побутової хімії і косметики до продуктів харчування, посуду і побутової техніки. Ще, зазвичай, там знаходяться відділення пошти Postes Canada, які і лист відправлять, і ксерокс (0.10 $ за листок) при потребі зроблять.

Найбільші мережі аптек (une pharmacie) Jean Coutu, Pharmaprix, Uniprix, Familiprix.




БРОДЯЧІ СОБАКИ-КОТИ

Це зразу кидається в очі - їх тут немає. Принаймні я ще не зустрічав. Бомжів бачив, бездомні  люди тут є. А бездомних тварин - немає. Бездомними можна назвати білок, сусликів. Їх тут вистачає. Їх всі люблять. Хоча іноді збивають на дорогах.
Собак і котів люблять ще сильніше. Коти товсті і ліниві. Собаки зранку і ввечері складають компанію хазяєвам в пробіжці.

ПЛИТА

В канадських електричних плитах ручки розміщені на задній панелі вверху, а не спереді внизу:


ПОГОДА

Все таки в Квебеку холодно. І зима може затягнутись. 26 квітня, на наступний день після нашого приїзду, зранку було аж 0 градусів (в Україні через кілька днів було вже +30). А на одній з торгових площ ще до кінця не розтаяла кучугура снігу (та на щастя це була єдина така купа в місті, більше не бачив):



УНІТАЗ

А що може бути  не так з унітазом? Все так. Тільки одне трохи не звично - він постійно заповнений водою  на третину. Зразу, як тільки ми поселились на квартирі, я вже хотів сказати власнику, що він у нас засмічений і вода не стікає. Але мені вчасно пояснли, що це так у всіх. Ну і добре.
Фоток не буде. Якось не зручно...


ЛАМПА

Мається на увазі люстра, яка повинна була би бути наверху, на стелі. Але виявляється, квебекці не завжди хочуть мати її в себе в кімнаті. В нас в двох кімнатах їх взагалі не передбачено.  Потрібно використовувати лише торшери.

ЖАЛЮЗІ

Канадці надають перевагу жалюзям, а не шторам.




БАТАРЕЇ

Всю кімнату обігріває невелика секція вздовж стіни шириною всього 15 сантиметрів. Незвично після наших здоровенних чугунних батарей.


У нас в кожній кімнаті на стіні вмонтовано окремий регулятор тепла.


Вони ще можуть знаходитись безпосередньо на батареї (на фото внизу справа):


Такі маленькі, але квартиру прогрівають дуже добре. Напевно, це пояснюється матеріалом стін - гіпсокартоном.

ГІПСОКАРТОН

З гіпсокартоном і з фанерою в Канаді все в порядку - це основний матеріал при будівництві будинків. Навіть 4-и поверхових - все з дерева. Ззовні стіни облицьовують декоративним каменем або цеглою, або знову ж таки деревом.  







Напевно, тому будівельні роботи проводять дуже швидко. Сьогодні тільки стіни починають зводити, а через місяць будинок повністю готовий.
Один з мінусів дерева - звукоізоляція між сусідніми квартирами поганенька. Тому якщо у вас сусід любить пошуміти, то ви це обов"язково почуєте. Але якраз для таких випадків і існує поліція. Декілька скарг, і власник будинку, швидше за все, виселить "веселуна". 
І до речі, оренда в дерев"яних будинках дешевше, ніж в кам"яних, в середньому на 200 доларів.

8 коментарів:

  1. Можем вислати гречку з Торонто... Тут навіть місцевий No Frills її продає. Vo_Vik

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. А це ви недавно на Чемодані створили тему про Галичан у Канаді?

      Видалити
    2. не я точно. скиньте посилання, цікаво, що там написано...

      Видалити
  2. потрібно налагодити гуртові поставки ))

    ВідповістиВидалити
  3. Дуже цікава розповідь! А що не так із носками у Канаді?

    ВідповістиВидалити
  4. Іноді можна почути, що в Канаді неможливо купити нормальних носків і потрібно їх везти з собою, а ще краще замовити контейнер ))
    Але якщо вийти із своєї квартири, вивчити мову і завести знайомства - то ти знайдеш в Квебеку все, що тобі потрібно.

    ВідповістиВидалити
  5. Почитай ось цю тему http://www.razgovory.com/ru/forum/viewtopic.php?t=51190&postdays=0&postorder=asc&start=0
    А якщо заб"єш там в пошук слово "носки" - тобі ще попадеться куча всяких перлів.

    ВідповістиВидалити