Шукати в цьому блозі

вівторок, 27 серпня 2013 р.

Нема більше А4...

     Це було нелегко - ніколи не викристовувати більше формат паперу А4, а також А3, А5... Я вже звик до їхніх розмірів, які знав напам'ять, бо часто доводилось виводити креслення на друк, виставивши розмір аркуша вручну: А4 - 210х297мм, А3 - 297х420мм.

     Привіз з собою кілька файликів для А4, думав, згодяться. Але не згодились. Як виявилось, в Канаді використовують іншу систему форматів, північноамериканську, яка прийнята за стандарт на континеті (Wikipedia). Розміри задані в пусах (дюймах). Найбільш поширеними є такі формати:

НазваРозмір, "Примітка
Letter8.5 × 11 Трохи ширший, але трохи коротший за А4 
Legal8.5 × 14Як Letter, тільки довший
 Ledger (або Tabloid) 11 × 17Трохи вужчий, але трохи довший за А3

     Причому, шеф на роботі не використовує назви форматів, а говорить їх розміри: "Imprime-moi ça sur huit et demi par quatorze", "Шо???". На початку голова моя перегрівалась від цих комбінацій. Дюйми, французькі цифри, інші формати, і все це дуже швидко і по-квебекськи.

     Але на цьому не скінчилось. Наступним етапом був традиційний канадський двосторонній друк - це коли зворотня сторона друкується вниз головою відносно лицьової сторони. Це дуже зручно. Для них. Я ж довго не міг второпати, нащо вони ускладнюють собі життя? Потім ніби звик. Фішка  в тому, що листки, надруковані таким чином, можна читати ніби старовинні звитки. Тільки скріпляти їх потрібно в такому разі не збоку, а зверху. Тоді дойшовши до низу лицьової сторінки, ти піднімаєш її вгору  і продовжуєш читати зверху, а коли вже дочитав до низу зворотньої сторінки, то нічого не перевертаючи, ти зразу продовжуєш читати другу сторінку. А якщо все помістилось на один аркуш, то ти його просто крутиш по колу, знизу вгору, щоб переходити з першої на другу сторінку. Геніально!

     Такий метод особливо широко використовується для легальних, офіційних, документів.


     Щоб надрукувати таким способом, в налаштуваннях принтера потрібно вибрати із списку Recto/Verso опцію Reliure vers Haut:


     Власне,  "recto-verso" значить "двосторонній друк". Фразу "Роздрукуй мені це з двох сторін", потрібно сказати "Imprime-moi-le en recto-verso".

10 коментарів:

  1. Цікаво! Все життя думав, що Letter це і є А4, а виявляється ні.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Найбільш наочний спосіб перевірити - попробувати засунунти аркуш формату Letter в файлик для А4.

      Видалити
    2. а я все голову ломаю... чому це мій CSQ у файлик не влазить?... )))

      Видалити
    3. Бачите, вже починаєте знайомство із чужинськими стандартами ))

      Видалити
  2. Як завжди, купа корисної та цікавої інформації!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Стараємось ))
      Істина - в деталях. (хтось сказав, не памятаю хто...)

      Видалити
  3. Так, пройшов і я через цей шок втрати А4.. десь років 10 тому.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. В таких дрібницях по справжньому розумієш, що тут вам не там ))

      Видалити