Шукати в цьому блозі

середу, 16 квітня 2014 р.

Лист про звільнення (Une lettre de démission)

     Всяке буває, писати лист про звільнення також потрібно вміти. Зразок для Квебека можна знайти на сайті www.lettrededemission.org. Виявляється, цій темі присвячені цілі сайти, як наприклад www.demission.ca.

     Вгорі зліва вказуються координати підприємства, нижче в правій частині листа - ваші координати. Зазвичай такий лист складається з трьох розділів. В першому розділі ви оголошуєте про намір піти, в другому зазначаєте дату з якої ви йдете. Закон (La Loi sur les normes du travail) не встановлює терміну, за який потрібно попередити роботодавця про своє звільнення. Якщо ви працюєте за контрактом з невизначеним терміном дії, то стаття 2091 Цивільного Кодексу Квебека говорить, що потрібно попередити роботодавця в "розумні" терміни.  В третьому параграфі ви можете пояснити причини звільнення, проте все має бути викладено позитивно. В кінці потрібно підписатись.

     Ось зразок типового листа про звільнення:





     Або такий зразок, де вказується термін попередження про звільнення:


Le 5 mai 2024, Québec

M. Richard Paradis
Les Entreprises de Québec Inc.
123 rue des routes
Québec, Québec

Roger Bourbon
238 rue de l’Orge
Québec, Québec
Objet: Démission
Monsieur Paradis,
Par la présente, je souhaite vous faire part de ma décision de quitter mes fonctions de gérants pour Les Entreprises de Québec Inc. que j’occupe fièrement depuis le 6 mai 2013.
Je quitterai mon poste officiellement le 19 mai prochain, ce qui laisse un préavis de 2 semaines tel que convenu dans mon contrat de travail.
J’ai accepté un poste dans une autre entreprise de renom de ma région natale.
Veuillez accepter l’expression de mes sentiments les meilleurs.
Signature
Roger Bourbon


Див. також:
Зразок Attestation d’emploi (Attestation de l’employeur)

5 коментарів:

  1. Цікаво, але в наведеному прикладі людина звільняється без попередження, проте зазначено, що вона повинна була попередити за 3 місяці. Які можуть бути наслідки?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я підправив текст, вияснив, що законом ніяких часових рамок не встановлено, якщо ти працюєш не за контрактом. Але якщо є контракт, то потрібно попередити керівника в "резонні" терміни.
      В цій статті в La Presse наводяться кілька прикладі, коли роботодавці подавали на працівників в суд і вигравали справу, із відшкодуваннями, що зазвичай складають різницю між реальним терміном попередження і "резонним", який вибирає суддя.

      Видалити
    2. Тому у випадку із наведеним листом, якщо його зарплатня складала десь 3 000 (можливо і більше для інженера), то сума відшкодувань може бути біля 9 000 доларів (3 місяці х 3 000$).

      Видалити
    3. Певно, це залежить від умов контракту. Працедавцю вигідно найняти контрактора - по перше, зменшується податковий тягар, а по друге - він може не поновлювати контракт.
      Але щоб працювати за контрактом - чи потрібно для цього реєструватися приватним підприємцем?

      Видалити
    4. Не можу точно сказати. Можливо в деяких випадках - ні. В кінці року подаєш декларацію і сплачуєш всі податки. Потрібно погуглити на тему "freelance québec".

      Видалити