Шукати в цьому блозі

вівторок, 12 червня 2012 р.

Formula 1

Перегони Formula 1 в Канаді є одним з етапів світових змагань з цього виду спорту. Цей етап чемпіонату називається Grand Prix du Canada, проводиться на трасі імені Жиля Вільньова (Gilles Villeneuve), яка знаходиться в Монреалі, а точніше на острові Нотр-Дам (l'Île Notre-Dame).


Змагання вважаються центральною туристичною візитівкою Монреаля.  Минулого року за три дні змагань на трасі зафіксовано 300 тисяч відвідувань!!! Цьогоріч свято також продовжувалось три дні - з 8 по 10 червня.
Звичайно, що хотілось туди потрапити, але оскільки перші місяці і так приносять багато витрат, а роботи поки що не намічається, прийшлось задовольнитись шумом двигунів. На щастя, чути їх було дуже добре. Ми живемо за 2.5 км від траси, але при відкритих вікнах, вже о 10 годині ранку чути гул болідів.





Спочатку наївно подумав, що зможу хоч здалека подивитись на машини. Але організатори все продумали і перекрили всі можливі підступи до острова - із боку моста Вікторія (pont Victoria) і з боку парка Жана Драпо (parc Jean-Drapeau):




Єдине, що вдалося побачити пов"язаного з Формулою 1 - гвинтокрил, який частенько кружляв в небі над трасою:



Ну нічого, якщо буде бажання, наступного року можна буде сходити, хоча б на один день.
Ось ціни з офіційного сайту перегонів :

Ціна залежить від місця розміщення глядацьких трибун:


Найбільш б"юджетний варіант коштує 123.25 $ на три дні для типу квитка Загальний доступ (Admission général). В такому випадку глядачі мають доступ до наступних зон: остання пряма, що веде до  віражу Шпилька (l'Épingle); між трибунами № 15, 24 і 22 на Шпильці; позаду трибуни № 34; поблизу трибуни № 33. Простір обмежений і щоб зайняти найкращі місця, потрібно прийти раніше. Можна також відвідати місця експозицій в центрі траси та  падок (paddock des courses de soutien) позаду трибуни № 15.

Коли перегонів немає, то траса відкрита для вільного доступу. Вже наступного тижня можна буде туди поїхати і покататись на велосипеді.

І коротко про навколоформульні новини. Цьогоріч кількість проданих квитків є меншою, ніж за минулі роки. Промоутер події Франсуа Дюмонтьє (François Dumontier) говорить, що причиною цього є вуличні безпорядки, які відбуваються останнім часом в Монреалі. Це віднаджує прихильників видовища від приїзду. Точні цифри проданих квитків будуть названі пізніше.

www.lapresse.ca

Головною новиною, звичайно ж, є ім"я переможця - ним став британець Льюіс Гамільтон (Lewis Hamilton), пілот стайні Макларен (McLaren).

Nom : Hamilton
Prénom :  Lewis
Date de naissance : 07/01/1985
Lieu de naissance :  Stevenage
Age :  27 ans
Nationalité :  ENG 
Taille :  1.74
Poids :  68
Ecurie :  McLaren
Numéro :  3
www.sports.fr

Таким чином, цього сезону всі 7 перегонів вигравали 7 різних пілотів. Несподіванкою виявилось друге місце 26-ти річного француза Ромена Грожана (Romain Grosjean), що працює на стайню Lotus. На цій трасі він обігнав таких фаворитів як Алонсо і Ветеля. Тепер Грожен вважає, що він знаходиться недалеко від своєї першої перемоги на Формулі 1. Також він не проти якнайшвидше повернутись в Монреаль "...особливо коли люди розмовляють французькою, ти почуваєш себе як вдома...".
Третім виявився 22-ох річний мексиканець Сержіо Перез (Sergio Perez) зі стайні Sauber.


www.sports.fr

Шоу закінчилось. Наступний етап відбудеться за два тижні в Європі, в іспанській Валенсії.

Не оминули Формулу своєю увагою і протестуючі студенти, які влаштували холодний душ на голови організаторів. Вже в четвер, 7 червня, в день урочистостей з нагоди відкриття перегонів, що відбувалися в Арсеналі в Griffintown, на заклик організації CLAC (Convergence des luttes anticapitalistes - Осередок антикапіталістичної боротьби) прибуло декілька сотень молодих людей, одягнутих в червоне та чорне. Вони скандували "Formule 1, polluant, sexiste, voleur" та "La police protège le Grand Prix et arrête les étudiants". Поліція Монреаля не забарилась, повністю екіпірована, не забули і кийки, які вони згодом пустили в хід. Маніфестація була оголошена незаконною, проведено близько 18 арештів. Після цього, близько 18.30 поліція попросила всіх інших розійтись, маніфестанти пішли в бік вулиці Крещент (Crescent), де відбувалась одна з частин вечірки з нагоди відкриття перегонів.

www.lavoixpop.com
Тут відбулась друга хвиля протистоянь між поліцією і протестантами, які щось кидали в бік поліції, а у відповідь отримали дозу сльозогінного газу і порцію арештів. Загалом за вечір правоохоронці рапортують про 37 затриманих.

Близько 19.30 протестуючі зібрались в центрі міста на площі Канади (place du Canada) для проведення «maNUfestation» - "голих протестів". Акція була організована студентами факультету мистецтва від UQAM.

echosdesmontagnes.blogspot.ca


echosdesmontagnes.blogspot.ca

Деякі видання пишуть про маніфестації "presque nues", можливо така вказівка зверху, але я б їх назвав "absolument nues":







Шеф монреальської поліції  (Service de police de la Ville de Montréal (SPVM)) Марк Паран (Marc Parent), в понеділок, 11 червня, заявив, що загалом було проведено 130 арештів за 4 дні

Ось так пройшли змагання Формули 1 в Монреалі. 

2 коментарі:

  1. Взагалi трасса в Монреалi е дуже цiкавою i унiкальною, це одна з двох трас (ще у Мельбурнi) на яких проходить Ф1 i якi прокладенi у мiських праках!
    А взагалi мабуть цiкаво там на велосипедi покататись, вiдчути себе трохи гонщиком :)

    ВідповістиВидалити
  2. Там і машинам можна їхати, тільки є якесь обмеження швидкості - щось менше 50 км/год.

    ВідповістиВидалити