Шукати в цьому блозі

суботу, 11 серпня 2012 р.

Вибори - 2012: Частина 1.

     Політичне життя в Квебеку не менш цікаве, ніж в Україні. Особливо воно стає активним напередодні виборів до провінційної "Верховної ради" - Національної асамблеї Квебеку (Assemblée nationale du Québec), яка складається зі 125 депутатів. Оскільки одночасно проходить виборча кампанія і в Україні, то спостерігати за подіями стає ще цікавіше.




     Зараз при владі знаходиться Ліберальна партія Квебеку (Le Parti libéral du Québec, PLQ), яка маючи більшість в парламенті, сформувала свій уряд на чолі з Жаном Шаре (Jean Charest).


     Офіційну опозицію представляють незалежники Квебекська партія (Le Parti québécois, PQ), на чолі з Полін Маруа (Pauline Marois). Цій партії пророкують перемогу на виборах, але мінімальну перемогу, за якої вони не зможуть утворити свій уряд і повинні будуть з кимось утворювати коаліцію. 

     
     Ще одним з основних учасників виборчих перегонів є нещодавно створена Коаліція Майбутнє Квебеку (La Coalition Avenir Québec, CAQ)  на чолі з Франсуа Леґо (François Legault). Рейтинг партії за перший тиждень кампанії добряче покращився, чого не можна сказати про інших.


     
     Є ще три менших партії, які хочуть бути представлені в новому парламенті. Це Солідарний Квебек (Québec solidaire), який зараз має одне місце в парламенті, яке отримав один із її співзасновників, Амір Хадір (Amir Khadir). Це ліва партія, яка до того ж має і зелені лозунги, і заклики до створення незалежної країни. Все в одному - tout en un.

     Ще одна партія, яка позиціонує себе як поборника за незалежність Квебеку, Національний вибір (Option nationale), і яка також має одне місце в теперішньому парламенті, яке займає Жан-Мартен Осан (Jean-Martin Aussant), який прийшов як депутат від PQ, але вирішив відокремитись і створив свою партію.

     Остання партія, якої наразі немає в парламенті, це Партія зелених Квебеку (Le Parti vert du Québec, PVQ). Голова партії - Клод Сабурен (Claude Sabourin). З назви можна зрозуміти зміст її програми. Цікаво буде подивитись, чи з"являться в парламенті зелені?


















     В Квебеку мажоритарна система виборів - вся територія розділена на 125 виборчих округів (une circonscription électorale), рівно стільки, скільки є депутатів. І переможець в кожному окрузі потрапляє в парламент. Також можуть обиратись і безпартійні. Таких в теперішньому парламенті двоє чоловік.

     Іноді у виборчому окрузі представлені члени від всіх партій, іноді ні. Наш виборчий округ називається Ляпорт (Laporte). Проведенням виборів займається організація le Directeur général des élections du Québec (DGEQ)


     В нашому окрузі балотуються представники всіх сил (www.hebdosregionaux.ca):
- Ніколь Минар, Ліберальна партія (Nicole Ménard);


- Сімон Биланжи, Квебекська партія (Simon Bélanger);


- Дональ Леблан, Коаліція за майбутнє Квебеку (Donald LeBlanc);


- Мішель Сен-Дені, Солідарний Квебек (Michèle Saint-Denis);


- Патрік Еріксон Шарет, Партія Зелених Квебеку (Patrick Erickson Charrette);


- Лінда Дюп"юі, Національний вибір (Linda Dupuis).





Статті про квебекські вибори 2012:
Розмови про політику
Вибори - 2012. Фінал.
Вибори - 2012: Частина 5.
Вибори - 2012: Частина 4.
Вибори - 2012: Частина 3.
Вибори - 2012: Частина 2.
Вибори - 2012: Частина 1.
Початок виборчої кампанії в Квебеку.
Стаття на блозі quebec_ua: Вибори у Квебеку - 4 вересня 2012

Немає коментарів:

Дописати коментар