Шукати в цьому блозі

понеділок, 20 серпня 2012 р.

Вибори - 2012: Частина 3.

     День другий (2 серпня)

     Жан Шаре дав жару - з самого ранку, перебуваючи у виборчому окрузі Vanier-Les Rivières, що в місті Квебек, він пообіцяв створити 250 000 робочих місць за 5 років, якщо звичайно ж за нього проголосують. З них 50 000 будуть будуть створені в "зелених" галузях. Також оголошено, що 40 % місць вимагатимуть університетської освіти. Таким чином рівень безробіття планується знизити до рекордних 6 % до 2017 року. Не забув захистити підвищення вартості навчання і звинувати Франсуа Леґо у потуранні студентам. (www.ledevoir.com, www.ledevoir.com). Пізніше, на питання, як він оцінює боротьбу уряду з корупцією, Шаре поставив собі оцінку 8 з 10, додавши, "що немає іншого уряду, який зробив би більше, в боротьбі проти корупції в галузі будівництва". Але, скільки себе не хвали, популярність партії постійно знижується і зараз рівень незадоволення виборців складає 70%, на що Шаре відповів, що "Ми живемо в епоху, в яку про кого не спитай - всі будуть непопулярними" (www.985fm.ca).

     Франсуа Леґо, перебуваючи в Квебеку, розказав, що першим кроком його майбутнього уряду було б прийняття закону, що покладе край корупції та розтринькуванню б"юджету. Текст закону зобов"яже уряд оприлюднювати всі дані по перевищенню ціни контрактів, розширить права генерального контролера, створить посаду постійного б"юджетного директора, взявши приклад з Вашингтона та Отави, та зробить більш жорсткими рамки лобіювання (www.985fm.ca). Леґо запевнив, що в його уряді буде діяти принцип «tolérance zéro pour la corruption et le copinage» - «нульова терпимість щодо корупції та кумівства » (www.ledevoir.com).

     Полін Маруа оголосила, що за перші 100 днів в якості прем"єра, вона відмінить закон 78 (прим.: закон, що робить більш жорсткими правила проведення маніфестацій), та призупинить підвищення плати за навчання. Також вона збирається скливати самміт, в якому студенти будуть мати третину голосів, для вирішення питання підвищення оплати. Квебекська партія наполягатиме на звичайній індексації оплати залежно від рівня теперішніх цін, але будуть обговорюватись всі можливості, в тому числі і безкоштовного навчання. На зустрічі з пані Маруа був присутній також один із її кандидатів, колишній голова Федерації студентів коледжів Квебека (Fédération étudiante collégiale du Québec), Лео Б"юро-Блуен (Léo Bureau-Blouin), який підтримав ідею самміту, хоча сказав, що надає перевагу теперішній вартості навчання, залишаючись при цьому відкритим для дискусій. Також він зазначив, що крім вартості навчання, потрібно також вивчити і інші важливі питання: студентське житло, фінансової допомоги та повернення студентського боргу (www.ledevoir.com).

     Не повезло цього дня Солідарному Квебеку, представників якого не запросили на дебати між головами партій до каналу TVA, що належить медіагрупі Québecor. Один з спів-спікерів партії, Франсуаза Давід, заявляє, що партія приголомшена таким рішенням. І що таким чином їхній лівій політсилі не дають найменшої можливості розкрити свої ідеї. Вона також припускає, що це може бути пов"язано із колишньою підтримкою партії бастуючих працівників цієї медіагрупи та з різкою позицією партії щодо угоди  Labeaume-PKP (Pierre Karl Péladeau, директор підприємства), пов"язаної із квебекським амфітеатром (www.ledevoir.com).

     Жан-Мартен Осан, голова Національного вибору, заявляє, що "Всі проблеми, зачеплені протягом виборів, будуть краще вирішуватись, якщо Квебек стане незалежним". Свого часу він покинув Квебекську партію, оцінюючи її дії в цьому напрямку достатньо боязкими. Також Осан  має і інщі ідеї, що стосуються економіки, освіти, реформи демократичних інституцій. Наприклад, партія пропонує націоналізувати природні ресурси, як це свого часу зробив уряд Рене Левека  (René Lévesque) в 1960-х з гідроенергетикою. Він підтримує безкоштовне навчання та фіксовану дату проведення парламентських виборів. Пана Осана, так само як і Солідарний Квебек (яких запросили хоча б на одне шоу, що транслюватиметься на каналах Radio-Canada і Télé-Québec), не запросили на жодні теледебати політичних лідерів, тому в його партії будуть труднощі із донесенням своїх ідей до виборців (www.ledevoir.com).



Статті про квебекські вибори 2012:
Розмови про політику
Вибори - 2012. Фінал.
Вибори - 2012: Частина 5.
Вибори - 2012: Частина 4.
Вибори - 2012: Частина 3.
Вибори - 2012: Частина 2.
Вибори - 2012: Частина 1.
Початок виборчої кампанії в Квебеку.
Стаття на блозі quebec_ua: Вибори у Квебеку - 4 вересня 2012

Немає коментарів:

Дописати коментар