Шукати в цьому блозі

суботу, 18 серпня 2012 р.

Вибори - 2012: Частина 2.

     Виборча кампанія почалась 1 серпня і триватиме 35 днів. В цей же день відбулась нічна студентська демонстрація - вже по рахунку 100-а. Вимоги незмінні - відміна підвищення плати за навчання та обмежуючого закону про проведення мітингів, loi 78 (www.rtbf.be). Схоже, що студентське питання буде однією з осовних тем виборчих змагань.



     День перший (1 серпня)
     Заворушились міністри теперішнього уряду Жана Шаре, які ще напередодні оголошення старту виборчої кампанії, оголосили про початок декількох програм. Зокрема,  на міністерство освіти було виділено додаткових 13,5 мільйонів доларів для збільшення трьох початкових шкіл: Morand-Nantel-Beau-Séjour (édifice Morand-Nantel), Enfants-du-Monde, Katimavik-Hébert (édifice Katimavik). Учні школи Saint-Laurent отримають 12 тисяч доларів, що підуть на закупівлю спортивного інвентаря та винагороду тренерам.
   
     Міністр транспорту П"єр Моро (Pierre Moreau) анонсував інвестиції в 60 млн. доларів на будівництво бульвару, який би з"єднав бульвар Ґуен (boulevard Gouin) та 40-е шосе (l’autoroute 40) на заході острова Монреаль.

     Міністр здоров"я Ів Больдюк (Yves Bolduc) разом з міністом навколишнього середовища П"єром Арканом (Pierre Arcand) оголосили про введення в дію політики з охорони повітря, на яку в Квебеку вже чекають більше 30 років.  Проте закиди в звичайних передвиборних обіцянках вони відкидають (www.ledevoir.com).

     Франсуаза Давід та Амір Кадір (Françoise David, Amir Khadir) з партії Солідарний Квебек  (Québec solidaire) звернулись до інших партій з пропозицією навести лад в їх фінансуванні.Зокрема вони пропонують зменшити максимум індивідуальних внесків, збільшення громадських внесків та обмеження витрат в період виборів. Québec solidaire також вимагає оприлюднення деяких даних про фінанситстів партій, та щоб Directeur général des élections мав більше можливостей для накладання санкцій в разі порушення правил. Амір Хадір заявив, що нові правила могли б полегшити життя деяких людей з Квебекської партії, на яких давить тягар "нелегального" збору коштів. Ще далі він пішов з лібералами, сказавши, що їхня політсила фінансується мафіозі (www.ledevoir.com).

     Перебуваючи на з"їзді лібералів в Шербруку, в одному з виборчих округів якого він буде обиратись, Жан Шаре виголосив палку промову на захист свої стратегії щодо студентського питання. Звинуватив Квебекську партію в потуранні "тим, хто вміє найголосніше кричати", і заявив, що ріст оплати за навчання в 75% вимагає не його уряд, а саме суспільство. Тепер настав час "мовчазній більшості" сказати своє слово щодо цього питання, надавши йому наступний мандат на виборах. Ще раз нагадав, що його уряд зміг провести провінцію повз світову кризу з найменшими втратами. І додав, що багато країн все ще перебувають в кризовому стані, і його партія єдина, хто зможе "сприяти процвітанню" задля підтримки всіх необхідних програм. Щодо Квебекської партії, Шаре заявив, що головне для них "посваритися з Отавою", провести референдум про незалежність, не дбаючи при цьому про економіку провінції.  На думку Шаре, вибір між лібералами і пекістами, це вибір "між стабільністю та нестабільністю". Не забув він і про Франсуа Леґо з Коаліції за майбутнє Квебеку сказавши, що "економічні пріоритети для Леґо - це безробіття...", яке він створить зруйнувавши Hydro-Québec, системи дитячих садочків та здоров"я (www.ledevoir.com, www.ledevoir.com).

     Представники студентських спілок (les Fédérations étudiantes collégiale et universitaire) говорять, що не будуть агітувати за певну конкретну силу, а тільки проти теперішньої партії влади - лібералів на чолі з Жаном Шаре. Для чого вони будуть їздити по округах і проводити відповідні акції. (www.ledevoir.com).

     Солідарний Квебек зобов"язався нищити корупцію, що як "гангрена поїдає старі партії". Почепивши червоні квадратики на піджаках (прим.: символ студентського руху), вони оголошують себе єдиною альтернативою великих партій, яуі "прислуговують великим підприємствам та аморальним бізнесменам". А ще вони за безкоштовне навчання, електрифікацію громадського транспорту, зокрема побудову електрички Квебек-Монреаль, незалежність Квебека, а також зміни в системі пенсійного страхування (www.ledevoir.com).

     Франсуа Леґо, голова партії Коаліція за майбутнє Квебеку, оголосив намір перемогти і лібералів і пекістів (прим.: péquiste - Parti québécois). Він почав з критики уряду, головними елементами якого є "корупція" та "кумівство", і який розпочав виборчу кампанію саме влітку, в період відпусток та до чергового засідання антикорупційної комісії (Commission Charbonneau), щоб мати більше можливостей залишитись при владі. Тому Леґо висловився за прийняття законів, які б фіксували дату проведення виборів та регулювали фінансування партій. Також він пропонує проведення народних зборів, на яких громадяни могли б поставити питання до лідерів партій. Згадав він і Полін Маруа, сказавши, що єдиною метою її команди є проведення референдуму про незалежність (www.ledevoir.com). Також в цей день Леґо заявив, що поки федералісти і незалежники сваряться, реальні проблеми не вирішуються, і саме тому "протягом 9 років Квебек опустився з четвертої позиції серед канадських провінцій на дев"яту, збільшуючи при цьому суму заборгованості. Основним пріоритетом для партії є освіта. Леґо зазначив, що наразі 20 % школярів кидають школу, що є неприпустимим. Він підтримує студентів, що страйкують, закликає їх прийти на вибори, але разом з тим, повернутись до навчання. "Я думаю, Квебек потребує керівника, який наведе лад з корупцією, б"юрократією та розтратою б"юджета" (www.ledevoir.com).

     Полін Маруа закликає квебекців повернутись спиною до "поношеного і корумпованого" уряду. Вона говорить про надмірне оподаткування середнього класу, та про втягнення Квебека в конфлікт з студентами, який до цих пір ще не вирішений. Тим часом до лав партії вступив один з активістів студентського руху, Лео Б"юро-Блуен (Léo Bureau-Blouin). Також Полін Маруа заявила, що не бачить різниці між партіями Жана Шаре та Франсуа Леґо. Основні оголошені пункти програми: закон про вибори з фіксованою датою, громадське фінансування політичних партій, підсилення закону 101, зміни в системі видобування сировини, збільшення кількості місць в садочках, доступ до навчання. Маруа заявляє, що "Канада стає ризиком для Квебека", але вона зазначила, що 4 вересня голосуємо не за чи проти незалежності, а за новий уряд. Вона заявила, що Шаре буде вести нечесну гру з метою заплямувати своїх супротивників і закликала квебекців не піддаватись на провокації : "Якщо Квебекська партія, це референдум і вулиця, то Ліберальна партія - це корупція та партійні дружки. Хаос, це Шаре" (www.ledevoir.com).



Статті про квебекські вибори 2012:
Розмови про політику
Вибори - 2012. Фінал.
Вибори - 2012: Частина 5.
Вибори - 2012: Частина 4.
Вибори - 2012: Частина 3.
Вибори - 2012: Частина 2.
Вибори - 2012: Частина 1.
Початок виборчої кампанії в Квебеку.
Стаття на блозі quebec_ua: Вибори у Квебеку - 4 вересня 2012  

Немає коментарів:

Дописати коментар