Шукати в цьому блозі

середу, 29 серпня 2012 р.

Вибори - 2012: Частина 5.

День четвертий (4 серпня)

     Жан Шаре стверджує, що його команда не хвилюється через можливий прихід до Коаліції за майбутнє Квебеку Жака Дюшено. Свого часу, пан Дюшено був головою антикорупційного відділення (Unité anticollusion) при міністерстві транспорту Квебека (ministère des Transports, MTQ). Минулої осені доповідь Дюшено сколихнула весь Квебек і змусила уряд Жана Шаре створити Комісію з розслідування з призначення та керування громадськими контрактами у галузі будівництва, за головуванням судді Франса Шарбоно, звідки і походить коротка назва "комісія Шарбоно" (Commission d’enquête sur l’octroi et la gestion des contrats publics dans l’industrie de la construction, commission Charbonneau) (www.ledevoir.com). Прем"єр Шаре говорить, що виконав рекомендації доповіді пана Дюшено, зокрема створивши згадану Комісію. В своїй доповіді пан Дюшено згадував і про нелегальне фінансування квебекських партій, рівень якого сягає 70 %. Шаре стверджує, що його партія в цьому плані чиста (www.ledevoir.com).



     Амір Кадір відповідає на вчорашні напади Жиля Дюсепа: "Злопам"ятство не є хорошим радником". Він говорить, що потрібно припинити міжусобні сварки, пора об"єднати сувереністські сили задля незалежного Квебека. Разом з тим він закликає виборців недовіряти Квебекській партії, яка чекає, що незалежність впаде їй з неба (www.ledevoir.com).

     Цього дня Франсуа Леґо був найбільш цікавим. Не дивлячись на те, що він збирається зменшити розтринькування бюджету, він обіцяє дати додаткових 100 мільйонів на розвиток культури. "Так само, як інші шукають підтримку серед студентів (натякає на Полін Маруа), я шукаю підтримки серед артистів". Він представив свого кандидата, Клер Самсон (Claire Samson), колишню голову Асоціації виробників фільмів та телепрограм Квебека (l’Association des producteurs de films et de télévision du Québec). Правда він сплутав її призвіще і назвав призвіщем діючого міністра, сказавши "Клер Сен-П"єр". Це вже не перший такий його конфуз, раніше він обізвав свого кандидата, претендента на пост міністра охорони здоров"я, Ґетана Барета (Gaetan Barrette) як "Ґетан Больдюк" ("Gaetan Bolduc"). Леґо продовжив нападати на сувереністів: "Не обов"язково бути сувереністом, щоб любити свою культуру. Я закликаю тих, хто був сувереністами, або хто ще й досі ними є, задати собі питання, а чи не краще сконцентруватись на інвестиціях, розвитку нашої культури, ніж чекати великого вечора незалежності?". На перепалку між Дюсепом та Хадіром, Леґо зауважив: "Чергова сварка сувереністів.... Не думаю, що саме  про це хочуть чути квебекці". Щодо можливої кандидатури Жака Дюшено, Леґо сказав, що можливо новони будуть оголошені завтра, в неділю. Прогулюючись по Збройній площі в місті Квебек (Place d’Armes), Леґо побажав відразу ж проявити свою турботу про мистецтво і купив у вуличного майстра картину із замком Фронтенак за 20 $. На цій же площі, коли Леґо відповідав на питання англомовних ЗМІ, з натовпу хтось дорікнув: "Ти розмовляєш англійською в Квебеку, хороше діло!" (www.ledevoir.com).




Статті про квебекські вибори 2012:
Розмови про політику
Вибори - 2012. Фінал.
Вибори - 2012: Частина 5.
Вибори - 2012: Частина 4.
Вибори - 2012: Частина 3.
Вибори - 2012: Частина 2.
Вибори - 2012: Частина 1.
Початок виборчої кампанії в Квебеку.
Стаття на блозі quebec_ua: Вибори у Квебеку - 4 вересня 2012

Немає коментарів:

Дописати коментар