Шукати в цьому блозі

неділю, 9 вересня 2012 р.

Є робота!

     Нарешті знайшов роботу! Чи вона мене знайшла? Вже і не сподівався, що буду працювати за спеціальністю, як геодезист, але раптово телефон все таки подзвонив і мене запросили на співбесіду. Резюме на електронку я відправив ще 27 червня, через два місяці як приїхав. І тільки через місяць після того мені подзвонив кервник фірми. Це було моє 25-те за рахунком резюме, після того я відправив ще 30. Вже почав відправляти резюме на некваліфіковані роботи, типу працівника на складі, чи в супермаркеті. Сходив в одну з рекрутингових компаній, що знаходилась недалеко від нас Bédard Ressources (370, rue Nobert, Longueuil, J4L 2J7). Там мене записали в їхню базу даних і обіцяли дзвонити, коли буде якась робота. І вони дзвонили, але на той момент в мене вже була призначена дата інтерв"ю. В них в базі даних є багато вакансій саме по некваліфікованим спеціальностям. Ще раніше записався в Centre d'Intégration Jeunesse Adulte, CIJAD - це неприбуткова організація, що безкоштовно допомагає бажаючим "інтегруватись" на ринок праці. Вони допомагають створити хороше резюме (CV, curriculum vitae) та презентаційний лист (lettre de présentation), проводять зустрічі і пояснюють, як потрібно поводитись під час інтерв"ю. Також у них в офісі можна користуватись інтернетом для пошуку роботи, офісними додатками для редагування свого резюме, принтером, ксероксом, телефоном та факсом. Але все це тільки з метою пошуку роботи. Просто прийти і зробити ксерокопії (які до речі французькою будуть photocopies) чого-небудь не можна, я перевіряв. Цей центр мені допоміг з резюме та листом, ми провели декілька зустрічей, поговорили, мені видали посібник з пошуку роботи. Таких організацій безліч. Чому я обрав саме цю? Тому що вона знаходиться за дві хвилини від нашої квартири.






     Названі вище організації не роблять чудес і вони не гарантують стовідсоткової зайнятості. Все що вони роблять - допомагають підготуватись для самостійного пошуку роботи. Тому можна реєструватись в декількох рекрутерів - ви їм нічим не зобов"язані, і вони вам також. Рекрутер взагалі співпрацює з працедавцем, а не з вами. Він шукає підходящу кандидатуру для свого клієнта, а не роботу для безробітного. Зазвичай для вас ці послуги будуть безкоштовними, але потрібно уточнити.

     Також зареєструвався на всіх можливих сайтах з пошуку роботи: Job BoomMonster.caWorkopolisLinkedin. На  Linkedin вступив в геодезичні та ГІС-професійні групи, а також в групи Emplois et immigrants au QuébecLe plus grand groupe au Québec favorisant le maillage entre recruteurs et employésQuebec professionals. Основним сайтом звичайно є сервіс Placement en ligne від Emploi-Québec. Про нього я вже писав у своїй статті Placement en ligne. Всі роботодавці, які мені дзвонили, знаходили моє резюме саме на цьому сервісі. І багато інших сайтів дублюють вакансії розміщені на Placement en ligne. Перші два дзвінки я отримав достатньо швидко, десь за місяць після опублікування, але офіси знаходились далеко від Монреаля. Перший в 60 км, без машини кожного дня туди добиратись було би нереально, а другий взагалі в Саудівській Аравії, але туди я не захотів. Зиму і сніг я люблю більше, ніж спеку і піски.

     Також розміщайте свої резюме на сайтах федерального та провінційного урядів, мерій навколишніх міст (Монреаль, Лонґий, Бросар, Лаваль...). У них є квоти для імігрантів, тому теоретично шанс знайти роботу більший, ніж на приватних фірмах. Але чомусь я таких людей не знаю.

     Проте пасивного розміщення резюме недостатньо. Потрібно постійно переглядати вакансії по всіх сайтах: JobmireCareer BuilderCarrière QuébecMon EmploiDova JobsEmbauchez MoiIndeedEmploi.ccJobs KebekStages-EmploisOption-CarriereMa CommunautéRandstad (RH-компанія), Trudeau-Dupré Ressources humaines (RH-компанія), Bédard Ressources  (RH-компанія), YupeekSimply Hired. Крім того, деякі ресурси дають можливість створювати так звані alerte-emploi - підписка на свіжі вакансії, і тоді як тільки з"явиться нова пропозиція, вона надходитиме безпосередньо на вашу поштову скриньку. Ну і використовуйте пошук в Google.

     Але не завжди працедавець розміщує вакансії в інтернеті. Іноді він віддає їх тільки рекрутерам, які можуть його розмістити або в загальному доступі, або тільки на своєму сайті. Іноді роботодавець розміщує вакансії тільки безпосередньо на своєму сайті. Так зазвичай роблять великі компанії. Тому потрібно заходити на їх сайти і переглядати розділ Emplois. Іноді працедавець ще не знає, що йому потрібен працівник. Тому потрібно брати ініціативу в свої руки і розсилати так звані "спонтанні резюме". Таке резюме нічим не відрізняється від звичайного, різниця тільки в тому, що ви не знаєте, чи посада, яку ви вказали в CV є в наявності. Таким чином можете перевірити, наскільки ви везуча людина. Саме так я знайшов свою роботу - відправив "сліпе" резюме, на фірмі відбулись певні зміни - звільнився спеціаліст, що працював там більше 5 років, і voilà! - мені дзвонять.

     Але щоб відправляти спонтанні резюме, потрібно мати список роботодавців у вашій галузі. Його можна знайти в телефонному довіднику Pages Jaunes - задаєте назву спеціальності і місто, де шукати. В цьому довіднику є вся інформація - телефони, адреси, відскановані візитні картки, іноді е-мейли та сайти. Перед відправкою резюме зробіть пошук в інтернеті, корисно дізнатись, чим займається підприємство, якщо є відділ кадрів (ressources humaines), то краще писати на нього, вказавши ім"я директора відділу. Якщо це маленька приватна фірма (з назвою типу Labre & Associés), то можна звертатись безпосередньо до керівника. Також можна знайти організації звичайним пошуком в  Google. Якщо ваша спеціальність регламентується орденом, то на сайті ордену також може знаходитись список інженерів чи підприємств. Наприклад, такий список є на сайті Ордену геодезистів (Ordre des arpenteurs-géomètres du Québec). Темою листа я вказував "Candidature de technicien en géomatique". Власне сам лист це і є  lettre de présentation, а резюме я приєднував окреми файлом.

     Посібники з пошуку роботи рекомендують після відправки резюме робити контрольні дзвінки, щоб нагадати про себе, показати, що ви зацікавлені в роботі саме на цій фірмі, запитати, чи ознайомились вони із вашим резюме, чи підходите ви їм, якщо ні, то чому. Але не потрібно наполягати, чи спорити, запитайте причини, подякуйте і можливо наступного разу ви ще раз відправите сюди своє CV. Потрібно зізнатись, що я жодного разу так робив. Але після того, як пройшло три місяці безрезультатного пошуку, я почав дзвонити на фірми і  просив мене з"єднати з "la personne responsable des ressources humaines", або якщо це маленька фірма, то безпосередньо з керівником. На питання "Що ви хочете?", казав "Pour proposer ma candidature au poste de technicien en arpentage". Іноді вдавалось поговорити, іноді ні. Найчастіше мені надиктовували е-мейл і просили відіслати своє резюме. Головна проблема в телефонних дзвінках - це рівень вашої французької. Тому краще потренуватись, виписати фрази, які ви збираєтесь говорити. Також важливо розуміти те, що вам говорять. А для новоприбулих, коли рівень французької залишає бажати кращого, це дуже нелегко, ще й по телефону.  Навіть літери і цифри, коли диктують електронну адресу чи номер телефону, чи призвіще, буває важко розібрати. Квебекський діалект, все таки.

     Щоб бути підготовленим до пошуку роботи, до проходження інтерв"ю, до телефонних дзвінків, до написання резюме, краще буде все таки записатись в якусь організацію типу  CIJAD, чи на якісь лекції від  Emploi-Québec (через його місцеві представництва Centre local d'emploi - CLE). Також є багато організацій, які працюють безпосередньо з імігрантами. Ну і важливим фактором є рівень володіння французькою - чим кращий рівень, тим легше і з кращою зарплатою можна знайти роботу.

     Також знайти роботу вам можуть допомогти знайомі, які вже працюють в цій галузі. Якщо не саму роботу, то хоча б дадуть вам корисні поради, зорієнтують в особливостях галузі в Квебеку.  Тому не сидіть вдома - заводьте побільше нових знайомств, як серед українців, так і серед місцевих. Відвідувати зустрічі, які проводять українські громади, може бути не тільки весело, але і корисно. Так я познайомився з хлопцем, який вже 4 роки працює геодезистом і він мені надав інформацію, яка стала потім в нагоді. Він навіть передав моє резюме своєму працедавцю, але тоді вони не набирали нових людей. Задача полягає в тому, щоб якнайбільше людей знали вас і про те, що ви шукаєте роботу. Це і є те, що називається  le réseautage, le maillage, тобто побудова мережі знайомств.

     Безробіття в Квебеку дорого коштує, якщо тільки ти не сидиш на соціалці. І кожен такий безробітний місяць з"їдає ваші фінансові ресурси, бо є постійні витрати, особливо на початку, які неможливо контролювати: квартплата, одяг, їжа, транспорт, телефон, інтернет, меблі... Тому на другий місяць по приїзду, дружина пішла працювати на часткову зайнятість в супермаркет як commis de supermarché, що дозволило нам дихати трохи спокійніше. А я продовжував шукати оголошення, постійно редагувати та відправляти резюме, шукати потрібну інформацію. Десь прочитав, що "пошук роботи - це неоплачувана робота на повну зайнятість. Єдиний спосіб позбутись її - знайти собі роботу". То так воно і є. Це забирає багато часу і нервів. Але оскільки постійно так жити не можна, то ще через місяць, вже не сподіваючись працювати за спеціальністю, я почав відсилати резюме на некваліфіковані посади, такі як manutentionnaire, emballeur, commis de supermarché, commis d’entrepôt,  commis à la préparation des commandes, aide-livreur, assembleur, aide-commis, чи щось краще типу commis de bureau. Розвеселили оголошення для таких робіт, вони написані так, ніби це найкраща робота на всьому світі, де ти будеш працювати все своє життя:


    Vous n’avait pas froid aux yeux et vous êtes à la recherche d’un poste stable à temps plein? Vous voulez travailler dans un environnement amical?
    Vous êtes une personne dynamique et vous êtes capable de lever des poids de plus de 30 lbs?
    Vous aimez avoir des tâches variées et avez un intérêt pour le service à la clientèle? Un de nos clients est à la recherche d’un commis général de magasin pour sa succursale de Laval.
    Vous rechercher un emploi sur la rive-sud et êtes capable de fournir un certain effort physique? Nous avons le poste idéal pour vous! 
     Та зрештою, в кінці липня, тетього місяця нашого перебування, я дочекався нарешті довгоочікуваного дзвінка і мене запросили на інтерв"ю. По телефону насилу розібрав хто дзвонить, що хочуть і куди потрібно їхати. Адресу так і не зрозумів, тому попросив надиктувати поштовий код. За ним зрештою і знайшов правильну адресу в інтереті, за номером телефону  знайшов точну назву організації. Покопався у відправлених листах і знайшов той, що я відправляв на цю фірму. Ще раз перечитав, на яку саме посаду я подавався. Зустріч призначена через два дні, за цей час перечитав багато інформації, потренувався, що говорити. В кінці кінців все пройшло добре. Хоча інтерв"ю тривало близько півтора години. Керівник виявився говоруном. Під кінець сказав, що передзвонить, оскільки має подумати і вибрати, бо до мене були ще кандидати. В понеділок я йому передзвонив, запитав, що він вирішив. Він відповідає, що скоріше за все візьме мене, якщо я зможу отримати від Emploi-Québec відшкодування по зарплаті за програмою Programme d'aide à l'intégration des immigrants et des minorités visibles en emploi (PRIIME). За цією програмою уряд відшкодовує працедавцю деякий час частину зарплати для працівника-імігранта, якщо це його перше місце роботи за спеціальністю. Щоб підвищити свої шанси отримати посаду, можна навіть в резюме, десь внизу зробити помітку (якщо це ваша перша робота): *Je suis admissible au programme gouvernemental de subvention salariale.

     Ось так нарешті я потрапив в місцевий Centre local d'emploi (CLE), який знаходиться в Бросарі за адресою 1, place du Commerce, bureau 200, Brossard (Québec) J4W 2Z7. Там мені відкрили досьє і призначили рандеву, на яке потрібно було принести листа від працедавця із підтвердженням, що він мене візьме на роботу. Через декілька днів знову приходжу в CLE з цим листом. Працівниця про щось мене розпитує, зрештою роздруковує лист-відповідь з підтвердженням моєї участі в цій програмі. Взагалі, щоб отримати цей лист, потрібно довести, що без нього вас не візьмуть, що ваш рівень французької недостатній, щоб самому знайти роботу, що потрібен час, щоб освоїти технологію на виробництві, і т. д. і т. п.



     Та нарешті вся ця епопея закінчилась, вже місяць, як я хожу на свою першу роботу, працюю і отримую кожного тижня зарплату. Хоч невисоку, але все таки постійну. Повезло, що фірма франкофонна, і англійська не вимагається. Але квебекська французька - це майже як інша мова. Використовуються англіцизми, зовсім інші звуки. Та до цього можна звикнути. Тим більше, тепер можна трохи розслабитись і отримувати задоволення від занурення в буденне квебекське життя.

7 коментарів:

  1. Поздоровляю! Розкішний допис, інформативність, практичність, особистий досвід, клас. Дяк за участь в радіокасті.

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую! Знайти роботу - це завжди приємно і позитивно.
    В радіокасті сьогодні було багато народу. Хороший знак.

    ВідповістиВидалити
  3. Корисна інформація! Наступний допис буде про внутрішні стосунки у колективі? Як місцевий люд ставиться до "новоприбульців"?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. так як в офісі працює всього 4 чоловік, з них я і ще одна імігрантка зі стажем, то якогось особливого відношення відчути не вдається. Крім того інша людина також тільки почала тут працювати, то ми всі на одинакових правах. В загальному ставлення нормальне.

      Видалити
  4. Щиро вітаю! І дякую за детальну розповідь :)

    ВідповістиВидалити