Шукати в цьому блозі

понеділок, 27 серпня 2012 р.

Вибори - 2012: Частина 4.

День третій (3 серпня)

      Стівен Харпер відмовляється коментувати виборчу кампанію Квебека (www.ledevoir.com): "Наш уряд ніколи не коментує провінційні вибори. Очевидно, що в Квебеку відбудуться вибори і саме квебекцям вирішувати, яким буде новий уряд".

     Розглянемо слогани основних учасників. Ліберали обрали собі просте "Pour le Québec" ("За Квебек"), перші літери якого формують абревіатуру партіє PLQ - Parti libéral du Québec. Цей слоган формує легітимний образ уряду. "Жан Шаре хоче перетворити вибори не референдум за демократію, порядок та соціальний спокій. Він представляє партію борцем за блага, а Коаліцію за майбутнє - як аматорів. Він привласнює собі інституції, демократію та Квебек", пояснює Матьйо Бок-Коти (Mathieu Bock-Côté), відповідальний за курс соціології в Квебекському університеті в Монреалі (UQAM).
     Проте пан Бок-Коти найбільш оригінальним вважає слоган саме Коаліції за майбутнє Квебеку  "C’est assez, faut que ça change" ("Достатньо. Потрібні зміни"). Проглядається народне невдоволення, заклик до мобілізації задля "великої чистки". "Слоган об"єднав дві речі. З одного боку - реальне почуття невдоволення людей, і з іншого це гра на емоціях про Тиху революцію 1960-их років. Тоді Ліберальна партія Жана Лесажа йшла на вибори із схожим слоганом "Il faut que ça change" ("Потрібні зміни"). Але CAQ використовую біль простонародну форму, відкинувши займенник "il", щоб підкреслити, що партія звертається до народу, який бажає замінити старі політичні еліти.
     Квебекська партія використовує "À nous de choisir" ("Нам вибирати"). Слоган вказує на необхідність змін, на "нас", квебекців, які повинні ці зміни реалізувати.
     Дуже ефективним є слоган Солідарного Квебека “Debout” ("Вставаймо"). "Вони використовують почуття стомлених, знесилених квебекців, які використовуються вже протягом тривалого часу. Це заклик до відновлення, мобілізації, який подобається не тільки прихильникам партії, але і прихильникам пекістів, де вони планують отримати значний ріст", говорить  Матьйо Бок-Коти (www.ledevoir.com).

     Полін Маруа обіцяє не підвищувати ціну 7-ми доларових садочків протягом всього терміну роботи її майбутнього уряду (www.ledevoir.com).

     Жан Шаре залякує англофонів, сказавши в інтерв"ю на англомовному радіо Монреаля CJAD, що "Якщо ви залишитесь вдома, то ризикуєте отримати референдум, якого ви не хочете" (www.ledevoir.com).

     Офіційний агент Коаліції за майбутнє Квебека, Марк Дешамп (Marc Deschamps) подав у відставку. свого часу він був замішаний в корупційному скандалі в будівельній сфері і "не хоче бути людино, яка буде заважати передвиборній кампанії свого шефа, через можливі безпідставні звинувачення".  Полін Маруа заявляє, що потрібно було раніше відкоригувати свої спики, що   CAQ "займається імпровізаціями" і що вона сумнівається у можливості пана Леґо керувати Квебеком (www.ledevoir.com). Натомість Леґо зобов"язався забезпечити кожного квебекця сімейним лікарем на протязі одного року. "Нам не бракує ресурсів. Квебеку бракує тільки організованості в цій сфері". Саме в неорганізованості він звинувачує уряд Шаре. Для цього планується створювати групи ссімейних лікарів, які будуть мати все необхідне обладнання для проведення аналізів, після чого будуть направляти пацієнтів до спеціалізованого лікаря (www.ledevoir.com).

     Перебуваючи в Сорель-Трейсі, металургійному центрі Квебека, Полін Маруа обіцяє створити Банк економічного розвитку Квебека. Таким чином планується стимулювати створення нових підприємств, та зокрема надавати інвестиції для розвитку видобування природніх ресурсів. Також вона планує створити Квебекське підприємство з розвитку природних ресурсів, щоб підвищити участь квебекців у підприємствах, які займаються видобутком, та створити відділ експертизи, що буде визначати ризики. Обіцяє видавати низьковідсоткові та безвідсоткові кредити для створення підприємств (www.ledevoir.com).

     Жиль Дюсеп (Gilles Duceppe), колишній голова Квебекського блоку, "накинувся" на Аміра Хадіра. Він називає його популістом, та людиною, яка навіть не заслуговує поваги. Також він сумнівається в його сувереністських намірах. Пан Дюсеп висловив свою підтримку Полін Маруа. Він заявив, що поважає деяких людей в Солідарному Квебеку, таких як Франсуаза Давід. Але не таких як Амір Хадір, які не заслуговують на повагу. "Зараз їхній слоган це "Вставаймо" , а на федеральних виборах це буде "На коліна" перед Новою демократичною партією". Дюсеп згадує слова Хадіра, коли той сказав, що голосував за федералістську НДП, в той час коли сувереністська партія зазнала на федеральних виборах в травні 2011 року нищівної поразки (www.ledevoir.com).

     Студенти не вірять у всеосяжну силу виборів. Представники організації  CLASSE (La Coalition large de l'Association pour une solidarité syndicale étudiante - Широка коаліція асоціацій студентської профспілкової солідарності) заявляють, що виборів недостатньо, щоб змінити ситуацію.  "Ми говоримо про доступність університетського навчання, управління природними ресурсами, кризу демократії. Для нас вибори не будуть достатнім засобом для врегулювання нашого конфлікту, незалежно від того, яка партія переможе", заявила спів-речниця організації Каміль Робер (Camille Robert). Інший речник Ґабріель Надо-Дюбуа (Gabriel Nadeau-Dubois) закликає до мобілізації, навіть після дня виборів.  Таким чином організація відкинула пропозицію Лео Б"юро-Блуена (Léo Bureau-Blouin), колишнього лідера Федерації студентів коледжів Квебека (Fédération étudiante collégiale du Québec, FECQ) а тепер кандидата від партії Полін Маруа, взяти "передвиборчу перерву" і припинити проведення мітингів. CLASSE представив план масових мітингів на передвиборний період, та оголосив про проведення загальних студентських зборів, на яких самі студенти будуть вирішувати, чи повертатись до навчання в новому навчальному році (www.ledevoir.com).

     І найбільша новина цього дня, яка до того ж матиме потужний відголос в майбутньому, це можлива участь у виборах Жака Дюшено (Jacques Duchesneau) у складі партії Франсуа Леґо. Це відома особа - колишній шеф постійного антикорупційного відділу, один з доповідачів антикорупційної комісії Шарбоно (la commission Charbonneau), який там виступав з таємною доповіддю. Робота комісії буде продовжена після виборів. Всі бояться, що може наговорити Дюшено. Зокрема, він заявив, що фінансування партій на 70 % є нелегальним. Полін Маруа заявила, що дуже здивована такою заявою і що "Якщо і є люди, які схвильовані можливою появою Дюшено на виборах, то вони знаходяться в Ліберальній партії". (www.ledevoir.com). Свого часу Дюшено був начальником Монреальської поліції. А став він ним, коли будучи заступником начальника організував спецоперацію і доказав причетність свого боса до криміналу, після чого і зайняв його місце.



Статті про квебекські вибори 2012:
Розмови про політику
Вибори - 2012. Фінал.
Вибори - 2012: Частина 5.
Вибори - 2012: Частина 4.
Вибори - 2012: Частина 3.
Вибори - 2012: Частина 2.
Вибори - 2012: Частина 1.
Початок виборчої кампанії в Квебеку.
Стаття на блозі quebec_ua: Вибори у Квебеку - 4 вересня 2012

3 коментарі:

  1. Прекрасний огляд, барвисто написано, дяк.

    ВідповістиВидалити
  2. Доречі, в останньому Радіокасті я підняв тему Квебеку порівнюючи Тиху революцію з сучасністю України. Цікаво було б почути Ваш коментар на сайті радіокаста.

    ВідповістиВидалити
  3. Не встигаю за подіями. Кампанія дуже стиснена і вже наступного тижня будуть вибори. Постараюсь якось більш поверхнево робити огляд...

    ВідповістиВидалити