Шукати в цьому блозі

суботу, 4 серпня 2012 р.

Початок виборчої кампанії в Квебеку

1 серпня офіційно розпочато провінційну виборчу кампанію 2012. Дата виборів - 4 вересня (www.citesnouvelles.com).


     На вулицях зразу з"явились агітплакати. На відміну від України, я ще не бачив великих біг-бордів з пикою народних обранців. Тут це роблять скромніше - на картоні друкують плакатики і розвішують по стовпах. Їх потім легко прибрати, бо кріпляться тільки джгутиком до опори.
     

     Єдине, що схоже на наші вибори - обіцянки. Теперішній прем"єр, пан Жан Шаре (Jean Charest), голова Ліберальної партії Квебеку (le Parti libéral du Québec, PLQ), обіцяє за 5 років створити 250 000 робочих місць і зменшити рівень безробіття до 6 %. А ще він лякає англофонів незалежністю Квебека, якщо вони всі не прийдуть і не проголосують за нього. Франсуа Леґо (François Legault), шеф Коаліції Майбутнє Квебеку (la Coalition avenir Québec, CAQ), планує жорстко боротись з корупцією та розтринькуванням б"юджетних грошей. Полін Маруа (Pauline Marois), головний противник теперішньої влади і шеф Квебекської партії (le Parti québécois, PQ), до 2015 року залучить додатково 600 спеціалістів до освітньої галузі. Вона говорить, спочатку - економічний розвиток, а потім вже - референдум по незалежності.

     Ще три політичних партії, в яких я ще не розібрався, що вони обіцяють, це лівий, а одочасно і зелений і незалежницький Солідарний Квебек (Québec solidaire) на чолі з Аміром Кадіром  та Франсуаз Давід (Amir Khadir, Françoise David) та нова партія, створена восени минулого року, незалежники Національний вибір (Option nationale) на чолі з Жаном-Мартеном Осаном (Jean-Martin Aussant), які відкусять шмат від голосів за Полін Маруа. Також спробують пройти в парламент представники Партії зелених Квебеку (Parti vert du Québec).



Статті про квебекські вибори 2012:
Розмови про політику
Вибори - 2012. Фінал.
Вибори - 2012: Частина 5.
Вибори - 2012: Частина 4.
Вибори - 2012: Частина 3.
Вибори - 2012: Частина 2.
Вибори - 2012: Частина 1.
Початок виборчої кампанії в Квебеку.
Стаття на блозі quebec_ua: Вибори у Квебеку - 4 вересня 2012

5 коментарів:

  1. Цікаво. Євгее Лакінський робить подібні огляди на livejournal.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Політика в Квебеку річ досить цікава. Хотілося б підловити елементи чорного піару, компромати. А почали вони ще до виборів - ліберали розмістили відео, де Полін Маруа ходить з дурною посмішкою і грюкає в кастрюльку, мовляв "Дивіться, хто нас всіх вже задовбав з тими студентськими страйками..."

      Видалити
    2. Автор видалив цей коментар.

      Видалити
    3. Це не лише в Квебеку, чорний піар популярний і в Преріях також. Але до "мочилова" як десь в Росії звісно не доходить

      Видалити
  2. в них часу немає. Агіткомпанія в Квебеку триває всього місяць. А в Україні аж цілих три. За цей час разом Шевченком (тим, що футболіст) до політичних партій встигнуть потрапити півзбірної України, або як мінімум головний склад "Шахтаря". І приміщення для голосування будуть нагадувати скоріше фанзони вболівальників. Пивком забезпечують спонсори.

    ВідповістиВидалити