Шукати в цьому блозі

середу, 1 серпня 2012 р.

Курси французької в Carrefour le Moutier

     Десь два тижні назад почав ходити на безкоштовні курси французької в організації Carrefour le Moutier. Їхні приміщення знаходяться на станції метро в Лонґий (100, Place Charles-Lemoyne, bureau 121-A, Longueuil, J4K 2T4). Нам їх порадили друзі, тому ми з перших же днів записались туди. Але оскільки всі групи були укомплектовані, то нам потрібно було зачекати, поки не почнеться новий набір.



     Чекали довго, десь два місяці. Потім призначили зустріч для оцінки нашого рівня. Оцінку проводять працівники Immigration-Québec, ті самі що і для програми PILI. Коли ми вже нарешті зраділи, що почнемо вчити французьку, виявилось, що місць в групах немає. Нам обіцяли подзвонити, якщо хтось не буде відвідувати курси. Уже і не сподівались, що щось з того буде і думали, що вчити доведеться ще десь через місяць, коли почнеться нова сесія на курсах  PILI. Починав жалкувати, що зразу не пішли на які небудь платні курси. Бо явно відчувається, що рівня мови не вистачає. Тому, можливо, після приїзду в Квебек, якщо до урядових курсів залишається багато часу, то краще підшукати якісь платні курси при школах, коледжах чи університетах. Поки проходить процес "акліматизації", вивчення мови було б найкращим капіталовкладенням. Потім буде і роботу легше шукати.

     Але через два тижні нам все таки подзвонили і я пішов на курси в Carrefour le Moutier. Перше моє заняття почалось з короткого знайомства, оскільки всі один одного вже трохи знали, а новеньким був тільки я один. В групі постійно ходить десь 15-17 чоловік. Більшість з них - іспанофони з Латинської америки: Куба, Перу, Домінікана, Богота, Венесуела, Мексика. Ще було двоє китайців, і по одному представнику з Сірії, Руанди і з Мозамбіку. Ну і один українець (це я). Про Мозамбік я дізнався, що це також посткомуністична країна. Коли дівчина щось розказувала, то завжди було схоже, ніби це про СРСР. І ще, не забуваємо, що Mozambique, як і  Mexique - одні з винятків французької мови. Не дивлячись на те, що вони мають в кінці букву е, вони не жіночого роду, а чоловічого. Тому je vais au Mexique/au Mozambique, але en Ukraine.

     Взагалі всі країни, представники яких тут зібрались, схожі одна на одну, незалежно від того, на якому континеті вони знаходяться: бідність, корупція, свавілля чиновників. Для Латинської Америки ще можна додати проблему з наркобандами.

     Курси веде корінна квебечка, мадам Ліз. Не дивлячись на свій вік, заняття проводить дуже активно. Якщо потрібно, щоб ми зрозуміли, про що вона говорить, корчить гримаси, кривляється і стрибає. Пояснює дуже добре. Місцевого акценту з нами не використовує. Ну іноді скаже ostie, маленьке нецензурне словечко. Уроки "заточені" під Квебек. Вчимо багато повсякденних слів, таких як тампони, прокладки, зубна паста, закреп... Залежно від теми, обговорюємо, як це є в Квебеку і як це відбувається в країнах, звідки ми приїхали. Як сказав домініканець: "En République dominicaine c'est la même chose qu'au Québec. Mais ça ne marche pas".

     Заняття проходять з вівторка по п"ятницю з 9 до 12 години, з однією перервою на 10-15 хвилин. Всім учням видали робочі зошити. На заняттях пишемо диктанти, читаємо, щось обговорюємо. Всі задані домашні роботи та письмові твори перевіряються. Кожного тижня вивчаємо відмінювання у всіх часах нових дієслів. Навчання інтенсивним назвати не можна, оскільки в групі багато людей і це збиває темп. Але тим не менше ти спілкуєшся французькою, звикаєш до різних акцентів. Починаєш розуміти потрохи іспанську. Після цього вже і квебекська видається не такою важкою.







4 коментарі:

  1. А на який рiвень мови розразованi цi курси якщо порiвнювати з Alliance Francaise? B1? B2?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Курси трьохрівневі: débutant, intermédiaire et avancé. Тривають десь по два місяці кожен. Зараз я на другому рівні, бо третій почнеться тільки у вересні. Це швидше В1. Різниця з Альянсом в тому, що ти "змушений" говорити французькою, тому ці курси більш інтенсивні. Крім того, викладач також виправляє і вимову.

      Видалити
  2. Привіт! Рівень всіх більш менш однаковий, чи курси розраховани на початківців?
    Приховування облич - це питання політ. корректності? ;) Сам редагував світлини?
    За яким матеріалом навчаєтесь?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Salut!
      Рівень більш-менш одинаковий. Але є люди, які володіють французькою на рівні А1-А2... Схоже що вдома вони взагалі ніяк не вчили мову.
      Обличчя заховав, щоб часом в суд не подали "за втручання в особисте життя" . Зйомки велись прихованою камерою ))) Обличчя "розмивав" в Paint.NET.
      Програма у них своя, розроблена спеціально для імігрантів. Теми подаються у вигляді розділів: Пошук житла, Аптека, Лікарня, Розповідь про подію, Розповідь про відпочинок, Отримання інформації про продукт. А всередині теми використовуються ті чи інші граматичні елементи.

      Видалити