Шукати в цьому блозі

вівторок, 16 жовтня 2012 р.

Action de grâces

     В понеділок 8 жовтня був День подяки (фр. Action de grâces, англ. Thanksgiving day). В Канаді і в Квебеку він святкується в другий понеділок жовтня, а в США - четвертий четвер листопада (Wikipedia). Тому День подяки в Квебеку - це завжди long week-end, що робить це свято ще більш улюбленішим для народу.


     Історично це християнське релігійне св"ято, суть якого - подякувати Богу за зібраний врожай. Тобто це свято врожаю, саме тому його відзначають восени. І саме тому його швидше святкують в Канаді, бо тут осінь починається швидше, і пізніше в Штатах, де клімат м"якший і  осінь відповідно приходить пізніше. День подяки відзначають також і в інших країнах.

     Для деяких індіанських племен цей день являє собою початок знищення їхньої цивілізації.

     В Українській культурі також є свято закінчення збору врожаю. Називається воно обжинки. Обжинки — старовинний народний звичай святкування закінчення жнив, що покликаний забезпечити майбутній багатий врожай. В останній день жнив женці збираються гуртом і під обжинкові пісні в'яжуть останній сніп. У цьому снопі зібрана вся життєдайна сила поля, він має назву дідух. Його прикрашають калиною, квітами, перев'язують стрічками й урочисто заносять до хати. На Новий рік його ставлять на покуті, а виходячи в поле для першого засіву, домішують до насіння вимолочені з нього зерна (Ukrainian travel).

   
     Дідух

   
     Темі Дня подяки була присвячена передача "Смачної індички, Боб!" на Радіокасті. В гостях - нащадок українських імігрантів, Боб Кошман, який живе в горах Британської Колумбії. На це свято, його сім"я, крім канадської індички, готує також українські голубці. Послухати історію його родини, яка імігрувала ще на початку двадцятого століття, буде дуже цікаво.

     Тож ми також долучились до цієї українсько-канадської традиції, приготувавши святкову  місцеву страву - індичку (самка - la dinde, самець - le dindon). Власне ми купили самця, він був на знижках )). Описувати весь процес не буду. Скажу тільки те, що було незвичного в канадського  замороженого індика. По-перше, він великий, десь на 5-7 кг, і дуже заморожений. Рекомендується розморожувати або в холодильнику, з розрахунку один день на  1.8 кг ваги, або в холодній воді, з розрахунку 30 хвилин на кожен лівр ваги (450 грам). Воду потрібно міняти кожні 30 хвилин, щоб вона залишалась холодною (Butterball.ca). Є навіть індичка фірми Exceldor, яку не потрібно розморожувати - можна зразу з морозилки ставити в духовку.

     По-друге, всі тельбухи (серце і т.п.) акуратно замотані в пластиковий пакет і заховані всередині індика.

     І по-третє - пластикова штука, якою перемотані ноги пташки. Вона заставила нас задуматись - викидати її, чи можна ставити в духовку?


   

     Як видно з останнього фото, ми її таки витягнули. Але можна було залишити - вона розрахована на духовку і не розплавиться. Ця штука, (l'attache en plastique aux pattes, l’attache-pattes en plastique), вона задумана для того, щоб тримати ноги індика разом, щоб під час багатогодинного приготування в духовці він не розлізся.

2 коментарі: