Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 12 жовтня 2012 р.

Перші кроки нового уряду

     Квебекська партія відзначилась вже в перший день своєї роботи в новообраному парламенті - день складення присяги на вірність народу та англійській королеві в тому числі. Взагалі королівська рука грає свою традиційну роль в квебекській політиці - за законом вибори до парламенту також призначаються намісником королеви, губернатором провінції, до якого на початку кампанії поїхав за дозволом діючий тоді прем"єр Жан Шаре. Щоб якось згладити ці королівські замашки, партія Полін Маруа в день складення своєї присяги, в понеділок 17 вересня 2012, винесла із урочистої Червоної зали парламенту прапор Канади (l'unifolié), залишивши тільки квебекську лілею (le fleurdelisé).



     Як бачимо, прапора немає. Але вже наступного дня, коли присягу складали більш вірні англійському трону какісти (Коаліція за майбутнє Квебека), прапор знову заесли.

   
     Ну це таке, ігри. Поговорили трохи, і забули (www2.lactualite.com, www.ledevoir.com, http://fr.canoe.ca). Федеральні політики намагались не надавати значимості цій події, і це здається їм вдалось.

     Але не тільки цим займався новостворений уряд, який зразу видав на гора досить такі радикальні рішення:

- відміна запланованого підвищення цін на навчання.  Остаточно це питання буде  врегульоване після проведення тематичного самміту;

- відміна закону 78, що обмежував правила проведення маніфестацій;

- закриття єдиної квебекської атомної електростанціїстанції Жантії-2 (Gentilly-2), що знаходиться біля міста Беканкур (Bécancour);

- мораторій на експлуатацію та розвідку родовищ сланцевого газу (le gaz de schiste) - як заявила міністерка Природних ресурсів Мартін Уле (Martine Ouellet) "Я не бачу того дня, коли з"являться технології для безпечного видобування сланцевого газу");

- відміна податку на здоров"я, la taxe santé, який складає 200 $ в рік, а недоотримані надходження в б"юджет планувалось покрити за рахунок підвищення цього податку для тих, хто заробляє більше 130 000 в рік. Причому це мало бути ретроактивне підвищення, тобто не з наступного фіскального року, а вже в кінці цього року.

     Але останню ініціативу міноритарному уряду так і не вдалося втілити. Противниками ретроактивного податку для багатих виступили ліберали і какісти, тому Квебекська партія відступила, залишивши податок, але зробивши його з наступного року "прогресивним" - не одинаковим для всіх, а залежним від доходів, які отримує платник податків (le contribuable) (Le devoir).

   

2 коментарі:

  1. Відповіді
    1. В пресі пишуть: "До влади прийшли "зелені"..." (в значенні "екологи", а не "новачки").
      Але в період застою в економіці віднайти б"юджетний баланс з такими рішеннями буде непросто. Адже б"юджет (а відповідно і витрачали більше, ніж можна було) на наступний рік планувався минулим урядом із розрахунку росту ВВП в 1.1 %, натомість реальний ріст в Квебеку всього 0.6%. Що більш ніж в два рази менше за загальноканадський показник в 1,9 %.

      http://www.lesaffaires.com/secteurs-d-activite/general/faible-croissance-du-pib-au-quebec/546005

      Видалити