Шукати в цьому блозі

четвер, 18 жовтня 2012 р.

Де вчитись на геодезиста в Монреалі?

     Якщо стоїть вибір професії, то геодезист не найостанніша з тих, на яку варто звернути увагу. Вже зустрічав декількох чоловік з імігрантів, які по приїзду в Квебек, вирішили поміняти професію і вивчитись на геодезистів.

     Для професії є два основних напрямки - будівництво та нерухомість. Роботи вистачає і там і там. Платять більше на будівництві (24-30 $ в годину), в легальній сфері трохи менеше (14 - 25 $ в годину). В Україні було навпаки - на будівництві чомусь заробляли менше. Хоча робота там більш "брудна".

     Крім того, можна працювати тільки в офісі (un calculateur, un dessinateur), займаючись обробкою даних, але тоді зарплатня буде меншою. 

     На ринку праці вимагаються дипломи DEP, AEC чи DEC. Бакалавр і вище потрібен тільки для вступу в Орден геодезистів. Причому є тільки один університет - Університет Лаваля, м. Квебек (Université Laval), який готує бакалаврів-геодезистів. Є ще Шербрукський університет, м. Шербрук (Université de Sherbrooke), але там інший напрям підготовки, що стосується ГІС-індустрії.

     Диплом DEP (Diplôme d'études professionnelles) видають в професійних школах. Це типу наших ПТУ. Всього в Квебеку є 5 таких шкіл, (Relève géomatique.com, Les guides choisir), де готують за програмою Arpentage et topographie:
- Le Centre de formation professionnelle Jonquière;
- Le Centre de formation professionnelle de Neufchâtel;
- École des métiers du Sud-Ouest de Montréal;
- École professionnelle de métiers (Saint-Jean-sur-Richelieu);
- Centre de formation professionnelle des Sommets (Sainte-Agathe-des-Monts).

     Як бачимо, в Монреалі є тільки одна школа, EMSOM - École des métiers du Sud-Ouest de Montréal. Навчання триває 1800 годин (1.5 роки). Ось програма навчання.

     Диплом коледжа DEC (Diplôme d'études collégiales) по програмі Technologie de la géomatique 230.A0  із напрямком Spécialisation en géodésie 230.AB видають два заклади:
- Cégep Limoilou (Ville de Québec);
- Cégep Ahuntsic (Montréal).

     Термін навчання - 2610 годин (3 роки).

     Є ще диплом AEC (Attestation d'études collégiales), його також видають в коледжах, але термін навчання менший, ніж для DEC. В Міністерстві освіти зареєстровані дві таких програми:
Technologie de l'arpentage EJA.07 - Cégep Ahuntsic (780 годин, 9 місяців);
- Arpentage foncier et géomatique EJA.09 - Cégep de Rimouski.

     Ніби все. Різницю між значеннями різних дипломів можна почитати на сайті Métiers-Québec. Також можна почитати про спеціальності, які будуть отримані по закінченню навчання: technologue en géodésie, opérateur en arpentage. Багато посилань на різні ресурси по професії геодезиста можна занйти перечитавши пост Де шукати інфу по своїй професії?. Щодо питань, пов"язаних з освітою, потрібно користуватись такими сайтами: Le ministère de l'Éducation, du Loisir et du Sport, Choisir , Info-RouteFormation-Québec, Métiers-Québec, Tout pour réussir, Les parents et le choix de carrière, Étudier à Montréal.


    P.S.: Більше інформації, що пов'язана із роботою геодезиста в Квебеку, можна почитати на блозі НавколоГеодезичний блог.

4 коментарі:

  1. Дякую за цікавий список сайтів для пошуку інформації щодо навчання. Стосовно огляду сайтів із пощуку роботи - буде допис?

    ВідповістиВидалити
  2. Я писав трохи про такі сайти в дописі http://quebua.blogspot.ca/2012/09/blog-post_9.html
    Тому напевно більше не буду.

    ВідповістиВидалити
  3. А як у вас з електромеханіками? Скільки платять?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. точно не скажу, але робота технічного спеціаліста оплачується десь від 14 доларів на годину.

      Видалити