Шукати в цьому блозі

суботу, 3 листопада 2012 р.

Квебекські ЗМІ про українські вибори

     Пройшла нарешті передвиборча кампанія, яка тривала цілих три місяці, на яку напевно було витрачено більше грошей, ніж на розвиток медицини за весь рік. І це в країні, яку бельгійський ресурс RTBF, назвав країною, де 25% людей живе за межею бідності. За тиждень до виборів, RTBF опублікував статтю Україна: шоколад, велосипеди та ягнята, щоб купити виборця:

Корупція виборців в Україні


     Вони пропонують гроші, шоколад, та навіть ягнят:  кандидати в депутати змагаються в подарунках, щоб підкупити українського виборця - риса, яка яскраво характеризує хронічний характер корупції в країні.

     "Корупція виборців є однією з найбільших проблем цих виборів", говорить Олександр Черненко, директор неурядової організації Комітет виборців України (КВУ).

     Дехто отримує гроші - готівкою, на мобільний телефон чи на банківський рахунок. Але в більшості випадків, це є матеріальні речі, або просто продукти харчування.  В Києві, де ця практика є найбільш поширеною, члени виборчої команди від одного з провладних кандидатів, неодноразово були викриті під час роздавання пакетів з чаєм та шоколадок.

      В Донецькій області ветерани Другої Світової війни отримали пакети з цукром, олією, рибними консервами, в комплекті з рекламними проспектами сина нинішнього прем"єра Миколи Азарова. 

     Інші кандидати дарують окуляри пенсіонерам, рюкзаки школярам, інвалідні коляски, велосипеди, або безкоштовні квитки на футбольні матчі. Найбільш екзотичний випадок був виявлений в Одеській області, де один з кандидатів дарував живих ягнят мешканцям села.


     Проблема передвиборних "подарунків" має довгу історію в Україні, де четвертина населення живе за межею бідності.  Українське законодавство, тим не менше, розглядає такі "подарунки" виборцям, ціна яких перевищує 3 євро, як "непряма корупція", порушення, що карається штрафом. В реальності, нерозбірливі кандидати ризикують отримати лише "попередження", пояснює джерело в в ЦВК  (www.rtbf.be).



     Результат виборів з таким підходом, в умовах цензури та агресивної політичної кампанії, можна було спрогнозувати. А коли ти можеш безкарно, у всіх на виду, проводити махінації з підрахунком голосів, то подарунки вже були навіть зайвими. Влада вирішила реалізувати народне прислі"я:  "Чого дурні, бо бідні. Чого бідні, бо дурні". Бідними і дурними дуже легко керувати і експлуатувати.

     Далі будуть переклади статтей, які з'явилися в місцевих ЗМІ:

Вибори в Україні: Янукович в лідерах, партія Тимошенко за ним (www.ledevoir.com)
Législatives en Ukraine - Ianoukovitch en tête, le parti de Timochenko suit 

     Расистська та гомофобська партія Свобода здійснила неочікуваний прорив та потрапила до парламенту (прим. авт.: перекладено без змін).

     Партія президента Віктора Януковича  (Viktor Ianoukovitch) стає лідером на українських виборах, що пройшли цієї неділі. Слідом іде об"єднання опозиційних партій, близьких до колишнього прем"єр-міністра, нині ув"язненої Юлії Тимошенко (Ioulia Timochenko). Сюрпризом став прохід партії боксера Віталія Кличка та націоналістів.

     Згідно екзит-полу, проведеного організацією "Національний екзит-пол", "Партія регіонів" отримала 28 %, ОО "Батьківщина" - 25 %, "Удар" -  15 %. Потім ідуть націоналістська партія "Свобода" (Liberté, 12,2 %) та комуністи (11,6 %). Партія зіркового футболіста Андрія Шевченка отримала тільки 1,6 % голосів, далеко від потрібних для проходу в парламент 5 %.

     Три інших опитування показали такий же результат. Різняться тільки позиції Свободи та комуністів, які іноді міняються місцями.

     Якщо влада вже вітає себе з перемогою, то Олександр Турчинов (Olexandre Tourtchinov), один з лідерів "Батьківщини" (Batkivchtchina), говорить, що вибори "показали відсутність підтримки серед населення політики нинішнього уряду".


      Перші результати заставлять себе довго чекати. За чотири години після закриття дільниць, пораховано лише 0,22 % б"юлетенів.

     "Удар" і "Свобода",  які в останньому офіційному соціологічному опитуванні отримувала ледь більше 5 %,  здивували всіх своїм результатом.

     Але після опублікування результатів екзит-полів, Віталій Кличко висловив розчарування, оскільки вважає, що міг би отримати більше голосів.  Він повторив свою обіцянку об"єднати свої сили в парламенті разом з "Батьківщиною",  тоді вони отримають більше місць ніж "Партія регіонів" разом із своїми союзниками комуністами.

     Але спеціалісти говорять, що разом з мажоритарними депутатами ПР все таки буде мати більшість голосів.


     "Ми вважаємо що партія регіонів (le Parti des régions) буде мати більшість" , заявив Микола Азаров (Mykola Azarov) на вечірній післявиборній прес-конференції.

     За виборами ретельно спостерігають Західні держави, стурбовані відкатом демократії в Україні, а ув"язнення колишнього прем"єр-міністра Юлії Тимошенко вважається емблематичним прикладом.


     "Батьківщина" та українські спостерігачі говорять про порушення протягом дня голосування, зокрема про підкуп виборців. "Ситуація дуже напружена, але не виходить за межі" традиційного рівня в цій пострадянській державі, говорить Олександр Черненко, президент "Комітету виборців України" (КВУ).

     Влада обладнала дільниці вебкамерами, щоб зробити вибори прозорими для всіх. Але опозиція боїться фальсифікацій під час підрахунку голосів, коли ці камери будуть вимкнені (прим. авт.: власне було чого боятись).


ОБСЄ жорстко критику вибори (www.ledevoir.com)
L’OSCE critique sévèrement le scrutin


     "Беручи до уваги зловживання владою та надмірним значенням грошей на цих виборах, видається, що демократичний прогрес, який відбувався в Україні, наразі здає свої позиції", заявила представник Організації з Безпеки та Співробітництва в Європі, ОБСЄ (l’Organisation pour la sécurité et la coopération en Europe, OSCE), Вальбурґа Ґабсбурґ Дуґлас (Walburga Habsburg Douglas).

     Вибори відбулись в Україні за відсутності Юлії Тимошенко (Ioulia Timochenko), ув"язненої з серпня 2011 та засудженої на 7 років тюрми. Вона оголосила голодування, протестуючи проти "фальсифікації виборів", про що оголосив її адвокат Сергій Власенко (Sergui Vlassenko).

     Пані Тимошенко вже оголошувала голодування протягом трьох тижнів, весною, в знак протесту проти жорстокого поводження з нею.

     Офіційні результати за результатами підрахунку 70 % б"юлетенів, в голосуванні за партійними списками (225 депутатських мандатів із 450), дають 33,27 % владній Партії регіонів (Parti des régions), 23 % ОО "Батьківщина" (l’alliance d’opposition Batkivchtchina) та 14 % комуністам.

     Наявні дані не дають змоги визначити, чи отримає Партія регіонів більшість в новому парламенті.


     Інша половина з 450 депутатських крісел обиралась на одномандатних мажоритарних округах. Згідно експертів, тут партія влади має можливість отримати ще 115 депутатів та залучити в свої ряди близька 25 незалежних депутатів чи представників малих партій.

     Ці вибори, що є першими великими виборами від дня приходу до влади Віктора Януковича (Viktor Ianoukovitch) в 2010 році,  привернули увагу Заходу, який стурбований відкатом демократії в Україні, символом якого є ув"язнення Юлії Тимошенко.




Україна проти дилеми "Ланса Армстронґа" (www.ledevoir.com)
L’Ukraine face à un dilemme «Lance Armstrong»


     Не дивно, що ОБСЄ, та ще кілька неурядових організацій викрили численні проблеми протягом голосувань 28 жовтня. Вони заявили про відкат демократії в країні. Але що про це думає середньостатистичний українець? Чому він заново обирає партію, на чолі якої знаходиться "шахрай", проти якого вони боролися в 2004? Відповісти на ці питання значно легше, ніж встановити рівень махінацій при підрахунку голосів.

     Перш за все, потрібно пригадати історичний контекст, в якому відбувались недільні вибори. В другому турі президентських виборів в 2004 році зійшлись два політики. З одного боку Віктор Янукович (Viktor Ianoukovitch), проросійський кандидат, якого підтримувала попередня влада Леоніда Кучми, президент Росії Владімір Путін (Vladimir Poutine), а також декілька олігархів сходу України, де проживають переважно русофони та русофіли. З іншого боку, молодий політик Віктор Ющенко (Viktor Iouchtchenko), який позиціонує себе як політик змін. Він розраховував на підтримку Юліїі Тимошенко (Ioulia Timochenko). Ця команда отримала підтримку багатьох західних країн, в тому числі США, які можливо вклали багато грошей для підтримки цих лідерів, що мали більш ліберальний вигляд.

      Після виборів були докази, що Янукович сфальшував результати на багатьох дільницях. Потім була величезна маніфестація, яка змусила незаконно обраного кандидата погодитися на повторне переголосування другого туру. Ці повторні вибори нададуть перемогу проамериканському кандидату, що увійде в історію як "помаранчева революція".

     В 2006 році Янукович і його партія виграють парламентські вибори, що дозволяє йому стати прем"єр-міністром. В 2008 році Ющенко розпускає парламент і прем"єром стає його союзниця Тимошенко. Зрештою, в 2010 році, після великого розчарування помаранчевою революцією та в її активістах, виборці надають перевагу Януковичу і він стає президентом України. На той час економічна криза вже тривала кілька років.

     Минулої неділі, українці, схоже, заново обрали партію-шахрайку. Як це можливо? Насправді, романтичний імідж революції, який формувався багатьма журналістами та університетами заходу, виявився зовсім не таким. Чи була велика демократична революція в Україні? Відповідаючи коротко: ні. Країна все ще страждає від корупції, роздутої б"юрократії, а також від політичного класу, який живе окремо від народу. Саме тому факт обрання шахраїв, яких було викрито, чи тих, які поки що не викриті, не робить великої різниці для середнього українця.

     Українці ставляться цинічно та відсторонено щодо еліти, яка керує країною. Вони мають більш приземлені проблеми, ніж ці абсурдні та абстрактні політичні інституції, які заражені корупцією. Люди хочуть знати, чи в них буде достатньо грошей, щоб купити собі їжу, чи зможуть вони поладнати свій дах, що протікає, і тому подібне (et ainsi de suite). Це спричинило низьку явку виборців: всього 45 % українців прийшли до виборчих дільниць.

     Крім того, українці успадкували електоральну поведінку, добре присутню у їхніх сусідів, росіян: вони хочуть сильного лідера. Ця помітна тенденція в квазі-тоталітарних режимах колишніх радянських республік є наслідком століть, проведених під верховенством царів, що змінились десятиліттями, проведеними в ярмі керуючої партії. Правила гри є вторинними, допоки уряд слухає Вашингтон чи Москву. Саме тому партія колишнього президента Ющенка отримала тільки близько 1% голосів. В пам"яті народу, це політик, що привів країну до економічної кризи, завдячуючи країнам заходу. Той, хто називав себе новим демократом, нічого не показав.

     Громадяни скаржились, що політики не мають бачення майбутнього, великих проектів для свого населення. А чи хотіли ці політики щось змінювати, чи просто хотіли отримати своє місце під сонцем? Ось в чому дилема.

     Не потрібно звинувачувати населення України у всіх бідах держави. Різкі зміни, що були розпочаті переходом від тоталітарної монопартійної системи та соціалістичної економіки до системи, яка бажає стати демократичною та нової ліберальної економіки, мають побічні ефекти. І ці іефекти все ще дають про себе знати. В очікуванні, народ немає іншого виходу, ніж обирати шахраїв, та сподіватись, що їхні шахрайства змінять щось на краще.

Вибори в Україні: канадські спостерігачі виявляють нетотчності (www.radio-canada.ca).
Élections en Ukraine : la mission canadienne relève des lacunes
 29 octobre 2012

     Місія канадських спостерігачів, що налічувала 422 членів, в понеділок оголосила свій попередній звіт.

     Офіційні результати, що  були отримані внаслідок підрахунку голосів на 70 % виборчих дільниць, за пропорційною системою (225 з 450 депутатів), дають 33,27 % Партії регіонів нинішнього рпезидента В. Януковича, 23 % ОО "Батьківщина" та 14 % комуністам .

     Голова місії, сенаторка Райнел Андрейчук (Raynell Andreychuk), зазначила, що наразі місія не має всіх даних, щоб виразити остаточну оцінку процедурі проведення виборів. Спостерігачі все ще проводять свою роботу. 

     Пані Андрейчук заявила, що  "під час проведення виборів 28 жовтня мали місце певні події, в різних регіонах країни, які унеможливлюють визнати вибори абсолютно ідеальними. Але наявність таких подій не заперечує факту, що волевиявлення народу України не було демократичним". 

     Сенаторка уточнила, що "день виборів це тільки один з важливих процесів в більш великій системі, що складається з важливих юридичних та структурних факторів, які мають не менше значення."

      Незважаючи на неповність даних, якими вона володіє, пані Андрейчук зазначила, що члени місії прийшли допопереднього висновку, що "параламентські вибори в Україні були далекими від міжнародних норм, через певні можливості, на які потрібно вказати та виправити."

     Місія виявила у своєму звіті значні розбіжності:
- ув"язнення лідерів опозиції та потенційних політичних конкурентів;
- структурні переваги партії, яка перебуває при владі;
- використання владною партією адміністративного ресурсу;
- звинувачення та переслідувань опозиційних кандидатів;
- відкат у галузі свободи слова, що супроводжується зростаючою концентрацією союзів політичних партій та медіаресурсів.

     Місія відрядила до України 422 спостерігачів, 65 з яких були там протягом трьох місяців, щоб оцінити загальний контекст, в якому проводяться вибори. Кінцевий звіт буде опублікований пізніше.

     Зі свого боку, ОБСЄ різко розкритикувала недільні вибори та заявила про відкат демократії в країні.

     Українська опозиціонерка, Юлія Тимошенко, в понеділок оголосила про початок голодування в знак протесту проти "фальсифікацій на виборах".


Вибори в Україні (www.radio-canada.ca)
Élections en Ukraine 
31 octobre 2012

     Радіозапис з політологом Орелі Лакасань (Aurélie Lacassagne) присвячений виборам.


Партія Януковича перемагає на виборах (www.radio-canada.ca)
Le parti de Ianoukovitch en tête aux législatives en Ukraine
28 octobre 2012

      В цій статті наведені попередні дані голосувань, що базуються на обробці 14,6 % виборчих дільниць. Також зазначено, що Україна, згідно б"юро Ernst & Young, знаходиться серед трійки найбільш корумпованих країн світу, поряд з Колумбією та Бразилією. Звичними ситуаціями є вимагання компенсації лікарем, чи "купівля" милосердя від працівника міліції.

     Також після статті є посилання на відеоролик з Києва, записаний з журналістом Radio-Canada, Жаном-Франсуа Беланжи (Jean-François Bélanger)

Немає коментарів:

Дописати коментар