Шукати в цьому блозі

четвер, 10 січня 2013 р.

Les Raquetteurs

     Хто такі Les Raquetteurs? Це люди, які ходять на ракетах (la raquette), чи ракетках. Такі снігоступи, у вигляді ракеток для великого тенісу, які одягаються на ноги і допомагають пересуватись по снігу не провалюючись. В Квебеку це типу як спорт, як спосіб зимового відпочинку на природі. Свого часу, в 1958 році, квебекські режисери Жиль Ґру (Gilles Groulx) та Мішель Бро (Michel Brault), зняли навіть документальний фільм про щорічний з'їзд ракетирів в Шербруку, який так і називався -  Les Raquetteurs.


     Ця документалка вважається одним з віхових творів в новому документальному кіно, яке знімає буденне життя людини та спільноти (videotron.com).

     Сьогодні я також приєднався до членів гуртка ракетирів і в перший раз в житті пройшовся в цих пристосунках по снігу. Це була така необхідність - снігу випало багато, але роботу свою виконувати треба. Начальник питає: "А що, у вас в Україні таким не користуються?", "Та ні. Сніг у нас також є, але чомусь так зазвичай не ходять", "Ну а просто для задоволення, по лісу погуляти?". Щось навіть не знав, що відповісти. Може хтось, знає, чому в Україні не ходять на ракетках? Це ж так зручно! І всесело!






     І можна залишати такі сліди:




   

4 коментарі:

  1. Клас! Я не думав що ними користуються у життi, думав що лише у шоу Беара Грiллза :)))

    p.s. слово "рАкетирів" я спокатку прочитав як рЕкетирiв :)))

    ВідповістиВидалити
  2. Це один з видів зимового відпочинку - йдеш в ліс, одягаєш ракетки і насолоджуєшся природою. Називається це "Randonnées en raquettes" - "прогулянки в ракетках".
    Ось одне з оголошень: http://www.quebecvacances.com/sorties/randonnee-a-raquettes-au-calvaire-doka-6093

    Слово "рекетир" пишеться дуже схоже - racketteur, відмінність тільки в написанні звука "К" (raquetteur для "рАкетирів").

    ВідповістиВидалити
  3. Я би з радістю походив, але коли був сніг - не міг знайти де недорого придбати щось придатне для цього, а коли все з'явилося хоча за потрійною ціною - снігу вдосталь немає..
    Я якась інструкція для початківця? Які обрати і на що уваги звертати..

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Та я б сказав, обирати треба на свій смак. Єдине тільки потрібно підібрати по своїй вазі, щоб вони не поломались. Також вони є різних розмірів. Спеціальне взуття купляти не потрібно. На ракетках є кріплення (типу як на старих лижах) куди ви всовуєте ноги.
      Раніше їх робили із якоїсь лози, з дерева. Тепер в основному раму роблять із алюмінію, композитних маеріалів, чи пластику. В мене на фото - пластмасові.
      Ось тут посилання на сайт однієї з фірм. Ціни від 150 до 300 доларів.
      http://ecoaventuremonde.com/conseil-technique/comment-choisir-une-paire-de-raquettes

      http://www.mec.ca/AST/ContentPrimary/Learn/Snowsports/Snowshoes/ChoosingSnowshoes.jsp?bmLocale=fr_CA

      Видалити