Шукати в цьому блозі

суботу, 10 листопада 2012 р.

Стаття 444

     Падав дощ. Було вже по дев'ятій годині, падав дощ, я якраз поспішав з курсів французької на станцію метро. Тільки но вийшли разом із ще одним хлопцем, представником чилійської громади, з дверей корпусу і прямували до найближчого перехрестя. Машин не було, як на перший погляд, і ми почали перебігати дорогу, коли червоний ще горів на світлофорі. Ввечері машин тут їздить небагато, центр все таки, перехрестя вулиці Онтаріо та авеню Отель де Віль (rue Ontario et avenue de l'Hotel-de-Ville) :


     Почавши перебігати, краєм ока помічаю, що наближається якесь авто, тому інстинктивно біжу ще швидше, капішон закриває очі, нічого добре не бачу. На протилежному боці чую звук поліцейської сирени та звуки машини, яка повернула в нашому напрямку і під'їхавши до нас, зупинилась:
- Ви поспішаєте?
- Так, потрібно на метро...
- Посвідчення особи, будь-ласка... Дякую... Відійдіть від автомобіля і станьте на бордюр.


     Ну і поліцейські почали свою роботу - виписути нам штраф за перехід дороги на червоне світло пішохідного світлофора. Це стаття 444 Кодексу дорожної безпеки (Article 444, Code de Sécurité Routière):

444. Lorsque des feux pour piétons sont installés à une intersection, un piéton doit s'y conformer.
En face d'une silhouette blanche d'un piéton fixe, un piéton peut traverser la chaussée.
En face d'une main orange fixe, un piéton ne peut s'engager sur la chaussée.
En face d'un feu clignotant, un piéton qui a déjà commencé à traverser la chaussée doit presser le pas jusqu'au trottoir ou à la zone de sécurité.
En face d'un feu clignotant accompagné d'un décompte numérique, un piéton peut s'engager sur la chaussée seulement s'il est en mesure d'atteindre l'autre trottoir ou la zone de sécurité avant que le feu ne passe à la main orange fixe.

     Зайняло це у них близько двадцяти хвилин, на автобус я запізнився... Роблять все за бортовим комп'ютером, з машини не виходили. В якості посвідчення особи я дав свою картку постійного мешканця, інший хлопець - страхову медичну картку. Запитали наші адреси, внесли дані, після чого вручили нам довгі паперові листочки - повідомлення про порушення (constat d'infraction). Сказали, що маємо тридцять днів на сплату штрафу, або на опротестування. І поїхали. А ми пішли. Вже не бігли...

     Квебекці говорять "reçevoir un ticket" - "отримати штраф". В неті можна знайти цікаві ресурси на цю тему: блог з розповідями про отримані штрафи, фірма, що займається опротестуванням штрафів,  відео по темі.

     Сума штрафу - 37 $. Крім того, ще заплатив 2.50 $ при он-лайн транзакції. В сумі майже сорок долярів, дорогувато... Напевно, тому не пошкодували паперу - повідомлення про порушення має довжину в 64 сантиметри: частина французькою, частина англійської і відривний талончик (Formule de reponse ), який потрібно відправити, якщо оплачуєш не в он-лайні.


      На зворотному боці повідомлення написана вся інформація, про способи оплати, та про процедуру опротестування. Оплатити можна в інтернеті, на спеціальній сторінці мерії міста: http://ville.montreal.qc.ca/payerconstat - на початковій сторінці потрібно ввести номер повідомлення (le numéro du constat d'infraction), що складається з 9 цифр (записувати цифри потрібно тільки в ту клітинку, що справа), за яким вас буде ідентифіковано:


     На наступній сторінці з'являться дані, пов'язані із вашим правопорушенням, потрібно їх перевірити, щоб впевнитись, що це дійсно ви:


     На наступній сторінці потрібно вказати свою поштову скриньку, куди прийде повідомлення про сплату - саме воно буде доказом вашої оплати в разі чого. Далі треба ввести дані своєї кредитки - треба робити це швидко, оскільки вгорі запущено лічильник часу:


     Після цього з'явиться повідомлення про сплату, яке можна роздрукувати. Таке саме відразу приходить на ваш е-мейл. Ну і в кінці процедури вам подякують на щирій французькій мові:


     Крім цього, якщо немає доступу до інтернет, оплату можна здійснити в авторизованих фінансових установах, або особисто в офісах мерії міста, в муніципальному суді, в більшості муніципалітетів острова Монреаль, або відправивши чек поштою. В такому разі разом з чеком потрібно відправити відривний талончик Formule de reponse.  Оскільки правила можуть змінюватись, то краще уважно перечитати інформацію на зворотньому боці повідомлення про порушення.

     Ось такий досвід. Тепер перехожу обережніше, майже не порушую. Ну і добре, що оплатити цей штраф виявилось не так складно, без біганини по інстанціях і тому подібне.

3 коментарі:

  1. Прикольно виглядає еквівалент 300 грн. в Канаді :D

    ВідповістиВидалити
  2. На моє глибоке переконання, єдиний спосіб виховати з мавпи людину - це штрафи. Я один раз заплатив, більше на червоне не бігаю (ну тільки в дуже крайніх випадках :-) ).
    Штраф за неправильну парковку - 50 доларів. Тому машини на тротуарах ніхто не кидає, і люди можуть без перешкод по них ходити.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ну ще пару штрафів і крайнім випадком стане лише збереження життя іншій людині. :)
      Загалом і повністю правильний підхід. Тільки у нас його чогось не використовують.

      Видалити