Шукати в цьому блозі

четвер, 29 листопада 2012 р.

Les États-Désunis du Canada

     Les États-Désunis du Canada, Роз'єднані штати Канади (алюзія на États-Unis - США) - так називається новий документальний фільм, який розвінчує міф про Єдину Канаду, від берега, до берега.


      Автори фільму Мішель Барбо (Michel Barbeau), Ґілен Маруа (Guylaine Maroist) та Ерік Рюель (Éric Ruel), продемонстрували в своєму відео, що крім загальновідомого факту про існування квебекських сепаратистів, подібні настрої існують по всій Канаді. Причому проявляються вони з  далеко не меншою силою.

     З 2006 по 2011, Ґілен Маруа зустрічався із  сепаратистами так званої "Іншої Канади" (R.O.C. , Rest of Canada). Більшість квебекців намарно вважають, що англомовна Канада є однотипною, і що всі канадці "об'єднані" кленовим листком. Канада складається із численних націй, які сповідують різні цінності.  Цей фільм надає слово канадським сепаратистам, які більше не вірять у країну, засновану Джоном Макдоналдом (John A. MacDonald).

     Фільм знятий студією Production de la ruelle і буде продемонстровано 9 грудня на Каналі D. Поки що можна подивитись трейлер на YouTube, викладений там з 29 жовтня, який з того часу переглянули вже майже 118 тисяч людей:




     В цьому трейлері мешканці Альберти виказують своє бачення джерел фінансування соціальних програм Квебека - садочків по 7$ в день, дешевої освіти, достатньої кількості лікарів. Звичайно що, "все це робиться завдяки багатому Заходу", від якого відривають кровно зароблені. Демонструється відеоряд, в якому Квебек порівнюється з СРСР, герб Квебека із серпом і молотом СРСР, Ленін і Маркс - із Рене Левеком, засновником Квебекської партії та колишнім прем"єром провінції. Під кінець, після заголовку "Дешевше буде знищити паразита", квебекська лілея врочисто підривається.

3 коментарі:

  1. Цiкавий трейлер... Але щось воно дуже виглядае як синдром "багатого сусiда". В нас теж однi кажуть, що донецькi шахтарi всю краiну годують, iншi - що заробiтчани з заходу, третi ще щось. Але ж це дуже суб'ективне враженя.
    Менi важко судити щодо Канади, але чомусь менi здаеться що тут погляд лише з одного боку.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я також так думаю. Можливо, якби фільм зняли мешканці інших провінцій, то і картина була б зовсім інша. Так, можливо вони б також говорили про Квебек, про усі його соціальні блага, а говорили б більше таки про велику, сильну та обєднану Канаду.
      Ще можна навести приклад України - навряд чи фільм який профінансований Сходом буде щось хороше говорити про Захід України і навпаки, це вже хронічна хвороба, яку треба лікувати!

      Видалити
  2. Таке враження, що брали інтервю в англомовних маргіналів-шизоїдів, особливо в другій частині трейлера http://www.youtube.com/watch?v=JOQHudWZlDw , де дід розказує, як це круто мати вінчестер, з якого можна постріляти, і що такий самий в його "культурі" прийнято дарувати сину на 14 років. Тільки до чого він тут згадує Квебек, що "квебекці цього не розуміють"?

    ВідповістиВидалити