Шукати в цьому блозі

середу, 11 липня 2012 р.

Де шукати інфу по своїй професії?

Щоб грамотно написати своє резюме (CV, curiculum vitae), потрібно скласти в своїй голові адекватну, реальну картину про свою професійну галузь в Квебеку. Це допоможе правильно визначити цільову посаду і підібрати список обов"язків, які ви виконували в Україні і які будуть цікавими і зрозумілими для місцевого роботодавця.

Як радять тутешні консультанти з працевлаштування, не потрібно мітити на високі посади, навіть якщо ви їх займали вдома. Для цього у вас бракує трьох речей: канадського диплому, канадського досвіду роботи і ... канадського свідоцтва про народження. І ще забув канадську мову. Ніхто не захоче взяти  на керівну посаду чи посаду інженера когось, хто не виглядає як місцевий, погано розмовляє французькою, має дивне ім"я Mykhaylo, яке важко вимовити навіть з десятого разу (найкраще, що я чув - це Мікело з наголосом на останнє "о"). Тому потрібно орієнтуватись на посаду техніка (technicien) чи помічника (aide-arpenteur). Головне - потрапити на ринок праці і отримати перший досвід роботи. І почати заробляти гроші.

Тож першим джерелом, яке дасть інформацію про посаду, виконувані функції, умови доступу до професії та варіанти назв, є сайт федерального агенства Ressources humaines et Développement des compétences Canada. Тут можна подивитись Національний класифікатор професій (Classification Nationale des professions, CNP), який структуризує всі існуючі професії Канади. Класифікатор оновлюється кожні 5 років, поточна версія за 2011 рік. Професії розділені на 10 категорій, які представляють сфери діяльності. Всередині кожна категорія розділена на групи. Чим вище знаходиться група, тим вище статус спеціальності. І вже всередині групи подано список спеціальностей, які в неї входять. За кожною спеціальністю закріплено чотиризначний код.   Наприклад, моя професія геодезиста  знаходиться в категрії 2 Sciences naturelles et appliquées et domaines apparentés. Вона представлена двома рівнями посад: 2154 Arpenteurs-géomètres/arpenteuses-géomètres - так називатись можуть тільки члени ордену геодезистів Квебеку (Ordre des arpenteurs-géomètres du Québec, OAGQ). Вони мають дуже високий статус і безпосередньо вже не займаються геодезичними роботами, а тільки організовують процес, знаходять клієнтів, і ставлять штамп і підпис на результатах роботи.


Група нижчого класу об"єднує технологів та техніків. Тут знаходиться посада 2254 Technologues et techniciens/techniciennes en arpentage. Такі професіонали виконують всю технічну роботу . І навіть для них (не тільки для геодезистів, а і для технологів інших спеціальностей) є свій орден  - Орден технологів-професіоналів Квебеку (Ordre des technologues professionnels du Québec, OTPQ). Вступ до нього не є обов"язковим, але тільки члени ордену можуть використовувати назву  technologue professionnel або technologue des sciences appliquées. Іноді членство в ордені може вимагатись роботодавцем (умови вступу тут).




Помічники техніків-геодезистів (та інших технічних спеціальностей) знаходяться в групі 7 Métiers, transport, machinerie et domaines apparentés, а саме 7612 Autres manoeuvres et aides de soutien de métiers.  Для інших спеціальностей помічники можуть бути винесені в окремі позиції.

По всіх знайдених позиціях потрібно уважно вивчити секції Exemples d'appellations d'emploi - там знайдете всі можливі варіанти назви вашої професії в Канаді. Потрібно вибрати декілька посад, що відповідають функціям, які ви виконували, і саме їх використовувати в своїх резюме, і як ключові слова при пошуку вакансій на спеціалізованих сайтах.

Наступним джерелом інформації буде сайт Service-Canada - там крім дублювання опису професій з Національного класифікатора також подано коротку характеристику ринку праці в галузі, перспективи розвитку та деякі статистичні дані, в тому числі і середня зарплатня. Цікавою буде інфрмація про відсоток імігрантів в професії. Пошук можна проводити вже за відомими кодами  CNP.

Metiers-Québec є ресурсом, що вже орієнтований на Квебек. Тут також наведено багато корисної інформації, включаючи погодинну зарплатню, потенційних роботодавців, профільні навчальні заклади. Доступ до інформації можна здійснити через посилання з домашньої сторінки  Portrait de secteurs d'emploi (знаходиться в колонці зліва внизу). Сайт хоч і виглядає трохи калічним, але насправді містить дуже багато корисної інформації і про ринок праці і про освіту в Квебеку.

Ну і звичайно сервіс IMT (information sur le marché du travail) від Emploi-Québec. Навігація сайтом трохи незручна, але потрібно його приручити. Тут міститься інформація з перших рук. Ось інфа по моїй професії. Цікавими можуть бути статистичні дані про перспективи працевлаштування на 2011-2015 рр (perspectives d'emploi). Ці дані я брав з собою на відбірне інтерв"ю для отримання CSQ в Києві, щоб довести свою "потрібність" Квебеку.

Також при складанні резюме потрібно орієнтуватись на вимоги квебекських офрів по вашій професії - пропонувати саме те, що від вас вимагають.






Немає коментарів:

Дописати коментар